Александър Кръстев: LinkedIn е основен канал за изграждане на работодателска марка

Posted on: февруари 2, 2021 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Александър Кръстев: LinkedIn е основен канал за изграждане на работодателска марка

Компаниите стават все по-наясно, че LinkedIn е основен канал за изграждане на работодателска марка и това е ключов аспект от пазара на работна сила. Платформата набира все повече популярност, като в България по последни данни потребителите ѝ са близо 850 хил. (с 15% повече спрямо миналата година), а по света броят им е близо 800 млн. Това разказа Александър Кръстев, преподавател по LinkedIn Marketing, създател на агенция BookMark и The Linked Blog, в  предаването “Бизнес.БГ” по БНТ с водещ Илина Бисерова.

Измества ли LinkedIn бизнеса на HR-ите?

В последно време LinkedIn се превърна в основен и много важен инструмент, който помага на специалистите по подбор да успеят още в начална фаза да подберат подходящите кандидати за съответната позиция. Това прави работата на HR-ите по-лесна и по-оптимизирана, процесът по подбор на персонала се съкращава, става по-бърз и ефективен, споделя експертът . 

Поради възможността специалистите по подбор да наблюдават кандидати, дори без те да са кандидатствали за дадена работна позиция, Кръстев споделя, че “е много важно, дори всеки един от нас като професионалист, без значение от нивото, без значение от етапа на своята кариера, да обръща внимание на своя LinkedIn профил, да не разчита на него, като едно статично CV, каквото всички някъде имаме из електронните си пощи.” 

Създателят на агенция BookMark твърди още, че благодарение на форматите за съдържание, достъпни в LinkedIn, всеки може да се представи възможно най-добре чрез споделяне на експертно мнение, полезно съдържание, което показва уменията и опита му. Това би помогнало на търсещия работа да се открои, да стане по-привлекателен за работодателите, както и да увеличи възможностите си за бъдещо развитие.

Изграждане на силна работодателска марка

Допреди години LInkedIn беше мрежата, която компаниите свързваха най-вече с място, където могат да намерят потенциални кадри за екипа си, каза Експертът. С времето обаче, функционалностите на мрежата дадоха индикация на работодателите, че изграждането на забележимо професионално присъствие в нея ще им помогне да се позиционират като бранд със силна и доказана работодателска марка. Благодарение на 10-годишното си наблюдение над промените и развитието на платформата, Александър споделя:

“Последните три години има истински бум, в България включително.”

В днешно време вече все повече и повече компании инвестират време и ресурс в LinkedIn, генерират съдържание специално за него, за да се затвърдят като надеждни и желани работодатели. Наблюдава се най-силна активност при фирмите от технологичния сектор, както и при тези, съставляващи аутсорсинг сегмента. Малките и средни бизнеси също следват тенденцията, споделя LinkedIn експертът.

Топ 3 съвета за оптимално представяне в LinkedIn

Александър Кръстев даде три съвета, които биха помогнали на всеки един потребител, който се намира в начален етап от създаването на профил в LinkedIn:

1. Актуален и възможно най-пълен профил, в който се набляга на меките и твърдите умения.

2. Споделяне на съдържание – както курирано, така и авторско, което да показва уменията, опита и експертизата на професионалистите, както и това, че е информиран за случващото се в индустрията, в която се развива.

3. Внимателно подбиране на снимки – препоръчително е да са изчистени и с неутрален фон.

LinkedIn е ефективен и много важен инструмент, както за изграждане на силна работодателска марка, така и за подбора на работна силна. Поради динамичността на пазара на труда, става все по-важно присъствието на професионалистите и компаниите по целия свят в платформата.

Вижте акценти от участието и във видеото:

Ако вие или вашата компания иска да подобри присъствието си в професионалната мрежа LinkedIn, можете да се запознаете с услугите, които предлагаме тук.