Начинаещи в LinkedIn: Какво да публикувате в LinkedIn

Posted on: March 30, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Начинаещи в LinkedIn: Какво да публикувате в LinkedIn

8 идеи, които всеки начинаещ в LinkedIn да използва, за да създава съдържание за профила си.

Все повече млади професионалисти се присъединяват към LinkedIn – социалната мрежа, в която могат да се свържат с повече от 760 милиона професионалисти. С разрастването на професионалната мрежа се повишават и възможностите, които тя предоставя. LinkedIn отдавна вече не е място, в което “да публикуваш своето CV”, а платформа за изграждане на силна мрежа от контакти и развитие на личен бранд.  

Благодарение на обучението “Силен старт с LinkedIn”, в което участниците учат как да създадат отличен профил, който да привлече вниманието на работодатели и бъдещи партньори, наблюдавахме развитието на млади потребители, които вече успешно позиционират себе си като професионалисти в LinkedIn. Резултатите им ни вдъхновиха да създадем поредица от статии, която ще е полезна за начинаещите в социалната мрежа. “Начинаещи в LinkedIn” има за цел да даде полезни съвети и насоки на онези, които имат желание да използват възможностите за професионално развитие, които LinkedIn предлага.  

Първата статия в поредицата е фокусирана върху създаването на съдържание. Липсата на вдъхновение и знание за подходящите теми и формати често водят до липси в профила, която вреди на потребителите. Затова ние ви предлагаме осем идеи, които всеки начинаещ в LinkedIn може да използва, за да създава съдържание, което е полезно за развитието на бранда и профила му.

Представете себе си, своите работа и образование

Ако сте нови потребители в LinkedIn, започнете като се представите. Позволете на вашите последователи да научат повече за вашия академичен и професионален път. Не разчитайте, че всеки, който е попаднал на профила ви, ще разбере какви са вашите таланти и умения, затова използвайте възможността да напомните за тях. 

Споделете повече за пътя ви като млад професионалист, за уроците, които сте научили, и истините, които сте осъзнали. Отделете време, за да благодарите на своите учители, преподаватели и ментори, спомогнали за оформянето на личността ви. Това е чудесен начин да подновите стари връзки с колеги, както и да привлечете внимание на завършилите във вашия университет, които може би работят в същата професионална сфера.

Позволете на контактите си да ви опознаят като човек

Постарайте се да покажете на своите контакти, че сте човек с ценности, работна етика и стремежи. Можете да направите това като споделяте информация за каузи, които подкрепяте, благотворителни инициативи или важни за вас теми. По този начин ще покажете, че сте социално ангажирани като граждани. Същевременно ще можете да установите нови връзки с други професионалисти, които споделят вашите ценности и могат да ви бъдат полезни в бъдещи начинания. 

Споделяйте публикации от страницата на компанията ви 

Служителите могат да бъдат истински посланици на компанията, заедно с нейните ценности и мисия. Споделянето на публикации от фирмената страница ще ви позволи да разкажете малко повече за проектите, по които работите и с които се гордеете, ще ви даде и възможност да поздравите други членове на екипа за чудесната им работа. 

Умението за “отборна игра” е едно от най-търсените от бъдещи партньори и работодатели, затова не подценявайте силата на тези публикации.

Не забравяйте да отбележите компанията и колегите, които искате да поздравите, както и да добавите подходящи хаштагове. 

Споделете вдъхновението си

Много млади професионалисти се обезкуражават, когато ден след ден наблюдават профилите на утвърдени експерти и мениджъри на високи позиции. Затова не бива да забравяме, че LinkedIn може да бъде и място за вдъхновение. 

Развитието и придобиването на нови знания са сред основните ценности, които потребителите на платформата споделят. Мотивационни речи или цитати, ключови интервюта, информативни статии и книги – всичко това може да бъде полезно и вдъхновяващо за контактите ви. Споделяйте го!

Авторски статии и видео

Отделете от времето си, за да създавате собствено съдържание специално за LinkedIn. Писането на статии може да изглежда като трудна задача, но ползите от нея си струват усилията. С помощта на тези текстове можете да споделите ценна информация, която да мотивира повече потребители да следят активно профила ви. 

Веднъж създадено, съдържанието на вашите текстове може да бъде използвано отново под друга форма – например за създаване на документи или кратки видеа. 

Използвайте стори

Този сравнително нов формат за споделяне в LinkedIn е често подценяван от потребителите. С негова помощ можете да споделяте фрагменти от ежедневната си работа, използвайки снимки, кратки видеа, стикери и отбелязвания. Споделените сторита се визуализират в отделна лента, която прави профила видим за контактите ви. 

Споделете статии за вас или ваши интервюта

Освен като самостоятелни публикации, статиите, в които сте споменати и интервютата, в които сте участвали, могат да бъдат добавени и във Featured секцията в профила ви. Не се срамувайте да споделяте проектите, които ви носят повод за гордост. LinkedIn е точното място, на което да подчертаете тези свои заслужени победи, показвайки развитието си като професионалист. 

Създавайте анкети, за да научите повече за своите контакти

Когато говорим за контактите в LinkedIn, винаги се фокусираме върху тяхното качество, а не количество. Отделете време, за да опознаете хората във вашата мрежа. Анкетите са популярен формат, с който можете да направите това. Можете да ги използвате, за да зададете въпрос, свързан не само с работата ви, но и с интереси, хоби или дори със стратегически интерес по даден въпрос. Най-добрият начин да разберете от какво се интересуват контактите ви е да ги попитате. 

5 съвета, с които по-лесно да създавате съдържание 

Използвайте инструменти като Canva, с чиято помощ да създавате красиви и интересни изображения. 

Планирайте съдържанието, което ще публикувате. Така няма да се притеснявате, че нямате идеи за публикации. Прочетете повече за Календар на публикациите в нашата статия. 

Използвайте вече създадено съдържание в различен формат. 

Следете тенденциите, разглеждайте профили на други потребители на професионалната мрежа, за да разберете кои са най-подходящите начини, по които да поднасяте съдържание. Разбира се, това не означава, че трябва да създавате същите публикации. Можете да ги използвате, за да се вдъхновите и да създадете свои, които да носят личния ви почерк.

Учете се от най-добрите. Следете LinkedIn обучители и инфлуенсъри, използвайте LinkedIn Learning, за да продължавате да се развивате. Платформата LinkedIn Learning съдържа повече от 16 хиляди онлайн обучения от експерти. The Linked Blog и Блогът за LinkedIn са още две места, в които можете да откриете полезни статии, с които да продължите да се развивате в професионалната мрежа. Вярваме, че нашата поредица за “Начинаещи в LinkedIn” ще ви бъде изключително полезна.