Начинаещи в LinkedIn: Как да изградим връзка с мрежата си от контакти

Posted on: April 28, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Начинаещи в LinkedIn: Как да изградим връзка с мрежата си от контакти

8 идеи, които всеки начинаещ в LinkedIn да използва, за да изгради връзка с контактите си

В първата статия от поредицата ни Начинаещи в LinkedIn разказахме за различните формати и публикации, които можете да споделяте в професионалната мрежа, за да изградите интересен профил. Много от идеите, които споделихме, имаха двойна функция – те не само позволяват на вашите контакти да ви опознаят, но и на други потребители да ви открият. 

Разширяването броя на контактите ви в професионалната мрежа е важно, но качеството на връзката ви с тях е определящо за това дали те ще бъдат полезни за развитието ви. В тази статия ще разкажем повече за това как можете да изградите връзка с контактите си в LinkedIn. Предлагаме ви осем подхода, които можете да опитате още днес!

  1. Кажете “Благодаря!”

Добрите маниери са важни. Когато сте се свързали с някого, независимо дали сте се запознали извън LinkedIn или чрез мрежата, благодарете му. Така не само показвате своите добри обноски, но и желанието си да общувате, да разберете повече за своя нов контакт. 

2. Обърнете внимание на контактите, които скоро са разгледали профила ви

Използвайте опцията за преглед на хората, които са разгледали профила ви. Възможно е интересът им да бъде свързан с бъдещи проекти и възможности, от които бихте искали да се възползвате. 

Линдзи Богс, един от топ инфлуенсърите на 2021 г., споделя, че използва този подход, за да открие нови лийдове, потенциални клиенти и партньори. Научете повече в статията ѝ тук

Свържете се лично с контакта, който е разгледал профила ви, независимо дали се познавате извън професионалната мрежа, като изберете обща тема, с която да започнете разговора. 

3. Поздравете

Поздравявайте членовете на своята мрежа от контакти за нови позиции, за постижения, за годишнини от работата. 

Така показвате, че следите пътя им, но и е чудесен начин да демонстрирате уважение и интерес. Всеки от нас се гордее със своите постижения и би се радвал да разкаже повече за тях. Това е чудесна възможност да възстановите връзката си с някого, да научите повече за него, компанията и работата му. 

4. Участвайте активно 

Коментирайте и реагирайте на публикации, включвайте се в дискусии. По този начин можете да изразите мнението си, да покажете, че се интересувате повече от определена тема или на свой ред да споделите опит. 

5. Споделете интересна статия или публикация на контакт, отбележете го и му пишете

Това със сигурност ще привлече неговото внимание. Това е чудесен начин да покажете приемственост, интерес към определена тема и да започнете разговор. 

6. Споделете статия или събитие, които смятате, че ще са интересни за ваш контакт

Когато сте започнали да опознавате контактите си и техните професионални интереси, лесно ще започнете да ги асоциирате с различни публикации. Споделете статия или събитие с контакт, на когото според вас биха му били интересни и полезни. Така ще покажете, че се интересувате от актуални теми и имате общи интереси.

7. Задайте въпрос 

LinkedIn е място, в което можем да споделим опита, но и истински справочник за знание! Не се колебайте да зададете въпрос, за да обогатите професионалната си и обща култура.

Свържете се с контакт, който провежда интересно изследване или се занимава с тясно профилирана дейност, която намирате за интересна. Възможно е да не успеете да получите отговор на въпроса си или да не срещнете желание за активна комуникация, но можете и да създадете нова връзка, да научите важна информация, които да са от ключово значение за развитието ви.

8. Опитайте да увлечете контактите си в благородна инициатива

Когато говорихме за публикациите, споменахме, че е добре да споделяте каузите, които подкрепяте. А защо не и да опитате да насърчите участието в определена инициатива, като организирате участието на контактите си. Това може да бъде инициатива, които не изисква финансови средства, сериозни усилия и време. Участие в подписка или петиция, предложено на контакт, който според вас би имал интерес към каузата, е чудесен начин да започнете качествена комуникация. 

Независимо от начина, който изберете, за да опознаете и да се сближите с контактите си, винаги помнете, че е важно да уважаваме времето на другите. Бъдете учтиви и търпеливи, оттеглете се, когато другата страна е резервирана, и насочете усилията си в друга посока. 

Следете поредица “Начинаещи в LinkedIn”, за да разберете как да използвате всички възможности, които LinkedIn предоставя на младите професионалисти.