Три причини да запазите LinkedIn обучение за вашите търговци, HR-и и маркетинг специалисти още сега

Posted on: January 8, 2021 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Три причини да запазите LinkedIn обучение за вашите търговци, HR-и и маркетинг специалисти още сега

Напоследък LinkedIn се промени много и не става въпрос само за обновения дизайн. Професионалната мрежа отбелязва над 720 млн. потребители (в това число почти 50 милиона от началото на 2020 г.) и повишаване на ангажираността с 31% през последното тримесечие – FY21 Q1 на Microsoft – описано от компанията майка като „рекордни нива на ангажираност“. Това прави момента перфектен не само за LinkedIn, но и за една от най-важните му групи партньори, а именно – всички компании със страници в мрежата.

Въпреки че има редица причини мениджърите, специалистите по работодателска марка, търговците и други да бъдат активни в LinkedIn, тук ще намерите три причини да запазите обучение за вашите екипи от отделите Човешки ресурси, Маркетинг и Продажби – за да бъдат не просто активни, а печеливши.

1. Повишаване на ефективността чрез качество на съдържанието

„Съдържанието е цар“ е по-скоро правило, отколкото клише. Което означава, че в социалните мрежи опитът не е всичко. Виждал съм десетки страхотни комуникационни специалисти да споделят линкове в LinkedIn (и по-лошо – в Instagram) и да постигат лоши резултати от гледна точка на ангажираност. 

Точно това е основната цел на LinkedIn обучението – не само да ви даде основни познания за спецификите на мрежата, но и да ви научи как да ги използвате ефективно. Кога да споделяте, какво да споделяте, КАК да споделяте – цялото стратегическо know-how, което ще доведе до дългосрочни резултати. 

2. По-добра работодателска марка и ангажираност на служителите

Да, вярно е че преди години LinkedIn беше платформа най-вече за предлагане на работни места. Но сега повече от всякога става въпрос за работодателска марка и всичките начини, по които компаниите могат да се позиционират пред настоящите и бъдещите си служители. Като се има предвид, че изграждането на вътрешната комуникация не е най-лесното нещо на света, да знаеш как да използваш инструментите на LinkedIn с цел достигане и ангажиране на служителите си, се оказва решаващо. 

Доброто корпоративно обучение за LinkedIn, предназначено за HR и маркетинг специалисти, трябва да включва прозрения и съвети за изграждане на общност, пренасочване на съдържание (repurposing) и… ясни насоки за това как да вдъхновите служителите да подсилят важните корпоративни послания. 

3. Направете LinkedIn важна част от вашата B2B продажбена фуния

Във времена, в които срещите лице в лице не са толкова чести и “студените обаждания” са почти забравени, изграждането на успешни бизнес взаимоотношения трябва да бъде основен приоритет за всички търговци, особено тези в B2B сектора. И тук не става въпрос само за изолирани случаи, LinkedIn трябва да бъде част от продажбената фуния на цялата компания. Как да се свържете с потенциални клиенти, как да разширите мрежата си, как да използвате Sales Navigator и Групите, за да установите вашия личен професионален бранд, какво са социалните продажби, кога да изпращате промоционални съобщения и заявки за срещи – ако вашите LinkedIn обучители не ви учат на това, по-добре ги сменете.

Какъв тип обучение в LinkedIn да изберете? 

Отговорът на този въпрос резонира с основната стратегия на компанията за обозримо бъдеще, а понякога и с бизнес целите на различните отдели в компанията.

Ако трябва да подобрите комуникацията за работодателската марка, 4-часово обучение за напреднали с вашите маркетинг и HR екипи ще осигури не само необходимото знание, но и ще свърже двете най-важни страни за изпълнението на стратегията.

Когато вашите B2B търговци срещат затруднения, съвместното 3- до 5-часово обучение за отделите Продажби и Маркетинг може да помогне за изглаждане на процеса и добавяне на най-важните (както и най-новите) функционалности на LinkedIn в арсенала за намиране на потенциални клиенти и социални продажби.

Но какво се случва, ако компанията ви има десетки служители в различни отдели и всички те са активни в платформата? Съберете ги! Изграждането на “армия от посланици” започва с ангажирането на служителите, като за 2 часа те могат да научат не само основите на LinkedIn комуникацията, но и най-важните процедури и послания, на които трябва да се наблегне по-късно.

И не на последно място, ръководителите на бизнеса винаги трябва да се съобразяват с B2B маркетинговата стратегия на компанията, където професионалната мрежа вероятно играе водеща роля. Така че само 1-2 часа от времето им ще са достатъчни, за да се убедят да подкрепят и дори да участват активно във всички корпоративни кампании в LinkedIn.

Ако припознавате вашите нужди в някое от гореспоменатите обучения, не се колебайте да се свържете с нас през формата или директно на create@bookmark.bg. Ние сме тук, за да помогнем!