Павел Панов: Мениджър е позицията във визитката ти, но хората те правят лидер

Posted on: December 1, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Павел Панов: Мениджър е позицията във визитката ти, но хората те правят лидер

„Компаниите се фокусират върху конкретен проблем и очакват да го разрешат чрез правилното обучение“ – това сподели Павел Панов, управляващ партньор в In Your Hands, в поредния епизод на рубриката ни “BookMark представя…”. Теди Рафаилова и Диляна Денева разговаряха с него за създаването на иновативни обучителни програми, за ролята на ученето чрез преживяване и тайната зад успеха на съвременните бизнес лидери.

Професионалният път на Павел започва в сферата на международния бизнес като по време на работен ангажимент случайно попада на обучение на канадската компания Eagle’s Flight. За първи път той се чувства истински въвлечен и вижда резултата от него. Тогава осъзнава, че обученията и в България могат да изглеждат различно и наистина да бъдат ефективно решение на конкретни казуси за компаниите. И така вече повече от 16 години екипът на In Your Hands провежда иновативни обучения, основани на бизнес симулации и поведенчески програми.

Макар именно симулациите да са в основата на много от техните обучения, Павел посочва, че те са само инструментът. In Your Hands предоставя цялостно решение, което е комбинация от правилния инструмент, както и индивидуален подход спрямо спецификите на организацията. А основният изпълнител е именно бизнес треньорът. Неговата главна цел е чрез обучителната програмата да пресъздаде проблемите на клиента и да покаже на отделните служители кои техни поведения или начин на работа са част от проблема, който засяга всички. И да намери точното решение на казуса, разбира се. Понякога хората в организацията не осъзнават, че имат проблем или не виждат, че причината за него се крие именно у тях, допълва Павел.

Една от основните обучителни теми, в които Павел има дългогодишен опит, е лидерството. Това беше и фокусът на уебинара на In Your Hands през октомври – Наследството на лидера. Павел посочва, че ключово в тази област е това да правим разлика между лидер и мениджър.

Мениджър е позицията в твоята визитка, но хората около теб определят дали си истински лидер.


Той посочва, че не всеки мениджър може да бъде лидер, както и че лидер може да бъде и човек, който не е мениджър. Именно това е в основата на тяхната концепция „лидерство на всички нива“. „Компаниите искат хората им да имат определен тип лидерска нагласа, поведение и начин на мислене, които не зависят от заеманата от тях позиция. По този начин те развиват и различно отношение към работата си“, допълва той.

Кои са основните области, в които компаниите търсят начин за подобрение, какви са основните предизвикателства в съвременния бизнес и какво можем да научим от книгата „Тайния живот на корпоративния шут” – чуйте в целия ни разговор