Елина Желева: Не можеш да бъдеш иновативен лидер, ако първо не опознаеш себе си

Posted on: октомври 31, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Елина Желева: Не можеш да бъдеш иновативен лидер, ако първо не опознаеш себе си

„В областта на иновациите лидерът трябва да е хамелеон и да може да се превъплъщава в различни роли”. Това сподели с нас Елина Желева от launchlabs Sofia по време на третия епизод от поредицата ни “BookMark представя… LinkedIn Audio Edition”. Алекс Кръстев и Диляна Денева разговаряха с нея за това как да достигаме по-бързо до иновациите, как да постигнем организационна ефективност и как концепцията за Иновативен компас може да ни помогне да бъдем по-добри лидери.

Елина Желева е управляващ партньор и директор в launchlabs – студио за бизнес редизайн, което помага на компаниите да открият пътя към устойчивите иновации. Това се случва чрез използването на гъвкави методологии, чиито специфики Елина сподели с нас. Първата, която въвеждат на пазара в България, е design thinking и е в центъра, на това, което правят. Тя помага на компаниите да откриват скрити нужди на потребителите и да активират екипната креативност.

Впоследствие добавят и още като service design, която работи за това един бранд да прави нещата, които обещава. Най-новата методология в тяхното портфолио е futures thinking, която ни показва какви промени можем да очакваме и ни помага да обмислим тяхното влияние върху нашия бизнес, развивайки и различни сценарии за бъдещето. Елина признава, че в началото внасянето в България на този тип услуги е изглеждало като трудно начинание, тъй като тази сфера е била непозната у нас, но е удовлетворена от развитието и постигнатия успех.

Крайният резултат за компаниите обаче не зависи само от прилагането на тези методологии. Желание и готовност – това са водещите предпоставки според Елина за постигане на желания успех. „Иновациите са продукт на иновативните компании”, категорична е тя, като набляга на това, че нейният екип насочва усилията си именно към компаниите, които определят иновативността като свой приоритет. Така им помагат да изградят вътрешния капацитет, нагласи и процеси на работа, и да прилагат подходящите лидерски подходи. Те насърчават и развитието на ключови и разнородни екипи, които да гледат напред в бъдещето и да откриват проблемите, които иначе не виждат при използването на стандартните методи.

Елина подчертава и че задължителен елемент в цялостната концепция е и подготовката на достатъчно ресурси, включително време, средства и хора, които целенасочено да се занимават с иновативни дейности. Макар иновативността да е важен елемент от дейността на всеки член от екипа, то тя има особена тежест при лидерите в една организация. За да се адаптират към един по-иновативен начин на работа, тези лица могат да използват един много полезен инструмент, а именно Компасът за лидери.

Той е част от специално разработена програма за развитие на лидери, която ги подготвя за процесите, свързани с внедряването и развитието на иновации. Компасът ни помага като лидери да разберем коя е нашата най-естествена роля и да можем успешно да се превъплъщаваме в най-различни такива.

Скоро ще можете да чуете целия епизод в подкаста на BookMark и да разберете повече за профила на различните типове лидери, как да създадем процеси, среда и инструменти за иновативни решения и как да насърчим различното мислене, което да доведе до тях.