Емил Ценов: В маркетинга трябва да мислиш не само за краткосрочните печалби

Емил Ценов: В маркетинга трябва да мислиш не само за краткосрочните печалби
Posted on: октомври 24, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Емил Ценов: В маркетинга трябва да мислиш не само за краткосрочните печалби

Ако бизнесът е организъм, то маркетингът е кръвта, която свързва органите му – това сподели Емил Ценов като гост във втория епизод на рубриката ни „BookMark представя…“ във формат LinkedIn Audio Events. Той е специалист по маркетинг, преподавател в няколко университета в Австрия и автор на три романа. Диляна и Александър от BookMark разговаряха с него за влиянието на социалните мрежи върху бизнеса, развитието на B2B маркетинга у нас, както и за ролята на книгите в личния и професионалния му живот.

Като дългогодишен експерт в областта на маркетинга, Емил Ценов сподели за ключовите качества, които заетите в тази сфера следва да притежават, за да бъдат успешни професионалисти. На първо място той посочи любопитството – необходимостта винаги да си задаваме въпроса „защо“, опитвайки се да разберем каква е целта зад определено действие. Той наблегна и на умението да сме подредени като предпоставка за успешното ръководене на всички процеси. „Ако бизнесът е организъм, а мениджмънтът е неговият мозък, то маркетингът е кръвта, която свързва неговите органи“, твърди Емил.

Да мислиш стратегически и в перспектива той също определя като важно условие за упражняването на тази професия. 

В маркетинга трябва да мислиш не само за краткосрочните печалби, а как една кампания ще се отрази на бранда в дългосрочен план.

Той съветва желаещите да се занимават с маркетинг да имат здрав разум, защото според него всяко нещо, което правим, трябва да има смисъл, и следва да стараем да не повтаряме едни и същи грешки. 

Когато става дума за дигитален маркетинг, той посочва, че хората търсят бързи и лесни решения и е лесно социалните мрежи да бъдат възприети като панацея. Успехът ни в това дигитално пространство обаче не е не е гаранция за успех, категоричен е той. Въпреки че те дават много възможности, се изискват усилия, за да поддържаш ефективното си присъствие там. „Социалните мрежи до голяма степен промениха психологията ни и начина, по който бизнесът комуникира с крайния потребител.“

Спецификите на този тип дигитални канали обаче не са единственият фактор за успех, особено в областта на B2B инфлуенсър маркетинга. Според Емил Ценов най-голямото предизвикателство в тази област е да определим кои са истинските инфлуенсъри. По отношение на развитието му, той сподели, че очаква да се появят нови платформи за сътрудничество с B2B инфлуенсъри, които за разлика от сегашните да имат по-ясен бизнес модел.

Чуйте целия ни разговор, за да разберете повече за социалните мрежи за B2B маркетинг и ролята на Twitter, както и защо Емил би искал да напише книга за това как се прави маркетинг в Централна и Източна Европа. Очаквайте и следващия ни епизод, когато наш гост ще бъде Елина Желева. Тя ще ни разкрие как да достигнем по-бързо до иновациите.