Начинаещи в LinkedIn: Как да създадем въздействащо резюме в секцията About

Posted on: February 23, 2022 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Начинаещи в LinkedIn: Как да създадем въздействащо резюме в секцията About

Част от методологията на обученията за ефективно използване на LinkedIn, които в BookMark провеждаме, включва персонални оценки за силата на профилите на всички участници. Благодарение на разнообразието от професионалисти и индивидуалното оценяване на профилите им, имаме и възможност да изолираме някои от най-често допусканите грешки. Неглижирането на About секцията в LinkedIn е една от тях.

Оказва се, че тази секция затруднява както новите потребители, така и тези, които са прекарали години като част от мрежата. Изправени пред предизвикателството на 2,600 символа, с които да представят себе си, те често я попълват само с няколко изречения или ключови думи.

About секцията е мястото, в което можем да представим себе си, да позволим на другите потребители да ни опознаят, но и да ги мотивираме да се свържат с нас и да започнат разговор. Тя предоставя 425 символа или 4 реда текст, които са видими преди платформата да ни насърчи да продължим да четем скрития текст с бутон …see more. Затова създаването на тези първи изречения е изключително важно. Ролята им е да им дадат максимално много информация за нас като професионалисти и целите ни, но и да провокират потребителите да продължат да четат. 

Кои са основните съставки на една ефективна About секция?

– Предходен опит и квалификация

Важно е да споделим пътя, който сме извървели, за да се превърнем в професионалистите, които сме днес. Това е мястото, в което можем да разкажем за професионалното ни и лично вдъхновение, за мотивацията ни да изберем конкретна сфера.

– Настояща позиция, отговорности и постижения

Описанието на конкретната ни позиция, отговорности и експертиза е ключово за връзката ни с други потребители, които биха имали нужда от професионалната ни помощ. Когато съставяме този текст, добре е да избягваме използването на общи и неясни фрази. Разказвайки за проектите си, можем да навлезем в конкретика, ако е подходящо. Вместо да напишем, че сме участвали в множество интересни проекти и сме постигнали чудесни резултати като лидер на екип, можем да споделим, че сме били част от 3 ключови за компанията кампании, ръководили сме екип от 10 души, постигнали сме годишен ръст от 15% и т.н.  

– Бъдещи професионални планове

В About секцията място трябва да намерят и целите ни за бъдещето. Споделяйки желаната посока за развитие, даваме знак на онези, които искат да вървят по пътя на успеха с нас. 

– Личен елемент

Освен за професионалния ни път, в рамките на предоставените ни 2,600 символа, добре е да включим и личен елемент, свързан с интересите ни, хобита или каузи, които подкрепяме. Това би позволило на потребителите да ни опознаят като личности, да открият допирни точки и да започнат по-лесно разговор на база общи интереси. 

 – Призив към действие (контакт)

Споделете с какво бихте били полезни и как другите потребители биха могли да се свържат с вас (телефонен номер или email). В секцията не можем да добавяме активни линкове, напр. уебсайт на компания. Тази информация можем да включим в секция Experience. Въпреки това, много потребители включват линкове и в своята Summary секция, разчитайки, че заинтригуваните читатели ще копират адреса и открият съдържанието. 

Разбира се, описвайки всичко това, не бива да забравяме и ключовите думи, свързани с професионална дейност, позиция, индустрия и услуги, които ще помогнат да бъдем открити. Текстът трябва да бъде лесен за четене, затова добре е да бъде разделен на параграфи, а най-важните моменти в него можем да откроим с емоджита или промяна на шрифт с помощта на външно приложение.

Най-важното правило при попълването на About секцията е тя да служи на целта на присъствието ни в LinkedIn. Всеки един от елементите в профила трябва да бъде подчинен на тази цел, да я изразява ясно и да помага за постигането ѝ. Така например, за предоставящите услуги е важно да наблегнат на описанието им, а за търсещите работа – върху уменията си и плановете за професионално развитие. 

Последвайте ни в LinkedIn за още съвети и трикове как да използвате професионалната мрежа!
Вижте повече за това какво можем да направим за вас
тук.