Диляна Денева: Всеки от нас има нужда от достъпна среда

Posted on: септември 9, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Диляна Денева: Всеки от нас има нужда от достъпна среда

Замисляли сте се доколко заобикалящата ни среда е достъпна за хора с различни потребности и дали бихме могли да я направим по-привлекателна в тази посока? Макар днес Диляна Денева да е консултант по достъпна среда, в новия брой на поредицата „BookMark представя…” тя признава, че подобно на много от нас, не е обръщала внимание на тази тема преди да има нужда от нея. Разговора води Алекс Кръстев, създател на агенция BookMark, а по време на събитието бе представен и Наръчника за достъпна среда, който Диляна създаде през пролетта на 2022 година.

Тя сподели за професионалния си опит, придобит в международна неправителствена организация в областта на достъпността и правата на хората с увреждания – European Network on Independent Living. Така тя разширява експертизата си и решава да стане консултант по достъпна среда, помагайки на всички заинтересовани (и не само) да приложат ефективни решения за нейното подобряване. 

Диляна разкри, че идеята зад инициативата и за по-достъпна среда не е насочена към подобряване на условията само на хората с увреждания, а и на възрастни, родители с детски колички и всички, за които не достатъчно достъпната среда създава трудности. „Всеки от нас има нужда от достъпна среда”, категорична е тя и припомни философията на универсалния дизайн – продукти, пространства и услуги да бъдат създадени така, че да могат да бъдат ползвани от максимално широк спектър от хора.   

Според Диляна насоките в наръчника са достатъчно прости и ясни и биха могли да бъдат полезни не само за пряко ангажираните като архитекти и проектанти, но и на лица от държавни институции и бизнеса, които могат да инициират тези промени.

Някои компании вече са започнали този процес, тъй като именно HR специалисти започват да свързват с нея – показателно за положителната промяна, която се случва не само по отношение на физическата достъпност, но и на интеграцията на хората с различни потребности на пазара на труда. Повече по тази тема Диляна разкрива при участието си в най-новия епизод на подкаста „Капиталът човешки“ с водещ експерта по човешки ресурси Милен Великов.

Какво е значението на комуникацията и образованието за промяна на нагласите ни спрямо хората с различни потребности, как можем да допринесем за каузата за достъпна среда и защо това е важно за всеки от нас, чуйте в целия ни разговор.