Начинаещи в LinkedIn: Защо е важно да използваме професионалната мрежа като студенти?

Posted on: July 13, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Начинаещи в LinkedIn: Защо е важно да използваме професионалната мрежа като студенти?

С над 830 милиона потребители и безброй възможности LinkedIn е най-голямата социална мрежа за компании и професионалисти от разнообразни сфери. За близо 20 години от както платформата съществува професионалисти от цял ​​свят оформят дигиталните си автобиографии, опитвайки се да представят себе си по възможно най-добрия начин спрямо целите си, независимо дали си търсят нова работна позиция или са там с цел подбор на таланти. Ако си студент и се опитваш да направиш прехода от учащ към професионалист, LinkedIn може да ти помогне да го постигнеш. Непрекъснато се появяват нови потребители в социалната мрежа и това да се откроиш е предизвикателство. Защо да не започнеш още сега?

Ранен старт на професионалната ти кариера

С милиони обяви всеки ден за работни места и стажове, насочени специално към студенти, опитът да намериш позиция, като създадеш своя публикация за това, е страхотен шанс да бъдеш забелязан от правилния работодател. Освен това, добре попълненият профил кара всеки студент да изглежда целеустремен относно кариерното си развитие, както и отдаден на интересите си от ранна възраст. А и какъв по-добър начин да разучиш корпоративния свят и да създадеш полезни познанства с ментори и експерти, ако не да започнеш да сърфираш в най-разпространената професионална социална мрежа? 

Изграждане на мрежа от професионални контакти

В платформата можеш да филтрираш работни места, курсове, компании и хора, попадащи в същите или сходни на твоите желани сфери на развитие. Можеш да научиш за възможности, за които не си предполагал само като следиш съдържанието, което другите потребители и организации публикуват в своите профили и страници. създават, профили или страници на организации. И все пак не забравяй – развитието във всяка професия зависи както от това кого познаваш, така и от това, което знаеш. Затова оптималната работа в мрежата е един от най-важните ти инструменти.

Започни като изпратиш покани за свързване на съученици, колеги и университетски преподаватели, като след това разшириш полезрението си върху индустрията, в която искаш да се развиваш. Колкото по-голяма е мрежата ти, толкова по-голям е шансът да бъдеш препоръчан за работна позиция или стаж, никога не знаеш кога някое познанство ще ти бъде ценно! Когато изпращаш покани, не пропускай и опцията за съобщения – това е учтив начин да се представиш и да покажеш истински интерес към отсрещния човек. Ограничението за такива съобщения е 300 знака, така че го използвай разумно, посочвайки каква е причината да търсиш контакт. Можеш да научиш повече за съобщенията в LinkedIn тук.

Съветваме те да следиш активността на LinkedIn страницата на университета ти, от решаващо значение е да си част от общността на настоящите и бившите възпитаници. Когато разглеждаш страница на организация, можеш да видиш и професионалистите от мрежата ти, които са завършили в твоя университет и работят в конкретната компания, което може да ти даде представа какви са възможностите ти и как да ги надскочиш.

Много студенти се колебаят дали имат реални ползи да бъдат активни в LinkedIn и дали не е загуба на време. Гледай на профила ти в LinkedIn като на твоя личен бранд, който споделяш със света – представи се като професионалиста, който се стремиш да бъдеш, и наблюдавай колко бързо ще започнеш да привличаш хора от „същата порода“ в списъка си от контакти.

Създай професионалния си бранд

Една от най-полезните опции на мрежата е възможността да създадеш своя професионален бранд като първо избереш предпочитаните индустрии. Участвай в дискусии и бъди активен в LinkedIn групи, следи съдържанието, което споделят професионалистите, и намери бюлетини по темите, които те вълнуват. Ако искаш да се възползваш от правилните възможности за кариера и развитие, трябва да се позиционираш като професионалист пред аудиторията ти. 

Важна стъпка от този процес е създаването и поддържането на атрактивен профил, който включва включва твоя опит, области на развитие и цели. Увери се, че снимките на профила и на корицата ти са ясни и свързани с твоята сфера на дейност. Избери подходящо кратко представяне и положи усилия за написване на завладяващ текст в секцията “About”. Тя често бива пренебрегвана от потребителите, но в действителност е инструментът, с който насърчаваш аудиторията да научи повече за теб. 

Ако все още учиш в университет, нямаш солиден опит и се чудиш за какво да пишеш, наблегни на курсовете и сертификатите, които имаш, както и на знанията и уменията, които си придобил чрез тях и биха ти били полезни за кариерата ти. Включи личната си мотивация относно избора на сфери и образование. Размишлявай над въпросите – „Кои са най-ценните съвети, които научих?“ и „Какво ме доведе до този избор на професия?“. Друг аспект, който си струва да включиш, са любопитни факти за живота ти извън работата. Изброй хобита, интереси, вдъхновяващи житейски истории и всичко, което било помогнало на аудиторията да те опознае по-добре. Разбери как да напишеш въздействащо резюме тук.

Накарай компаниите да те намерят

Много компании търсят новите си кандидати именно в професионалната мрежа. Ако имаш добре попълнен профил с представителни снимки, подходящо заглавие и информативна “About” секция, имаш по-голям шанс да привлечеш вниманието на потенциални работодатели. Можеш да налегнеш на това, че си в търсене на нови възможности, като поставиш отметка на секцията “open to work”, която ще се визуализира под името ти.

Последвайте ни в LinkedIn за още съвети и трикове как да използвате професионалната мрежа!

Вижте повече за това какво можем да направим за вас – тук.