Начинаещи в LinkedIn: Трите най-важни съобщения в LinkedIn

Posted on: август 4, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Начинаещи в LinkedIn: Трите най-важни съобщения в LinkedIn

В статията от поредицата Начинаещи в LinkedIn: Как да изградим връзка с мрежата си от контакти подчертахме значението на изпращането на лични съобщения. В настоящата ще ви разкажем за трите най-важни съобщения в професионалната мрежа – съобщението при покана за свързване, подходящия начин да кажем “Благодаря!”, когато сме се свързали, и как да поискаме препоръка.

Съобщение при покана за свързване

През 2020 г. LinkedIn експертът Брус Джонсън провежда своеобразен експеримент в мрежата. Той изпраща общо сто покани за свързване – половината са придружени с лично съобщение, а другата половина – не. Резултатите показват, че потребителите са два пъти по-склонни да приемат покана за свързване, когато им е изпратено и съобщение, което описва желанието за свързване и дава информация за подателя.

Съобщението при покана за свързване не само може да помогне за разрастване на мрежата ви от контакти, но и да ви помогне да се отличите. То е чудесен начин да направите добро първо впечатление, затова приоритизирайте използването на персонализирани съобщения, пред шаблонните. Когато съставяте своето съобщение, не забравяйте за ограничението от 300 знака, така че използвайте ги разумно.

Когато искате да се свържете с някого, с когото се познавате или сте се срещали, започнете, като се представите отново. Споделете по какъв проект сте работили заедно или къде сте се запознали. Използвайте това като отправна точка, за да споделите, че харесвате работата или споделяте интересите им и бихте се радвали да бъдете част от мрежата им с контакти.

Ако не познавате човека, с когото искате да се свържете, открийте “свързващото звено” помежду ви и го подчертайте в съобщението си. Започнете с представянето си – име и областта на вашите интереси или професионална дейност, и разкажете защо имате желание да се свържете. Можете да включите тяхна публикация, която ви е направила впечатление, мотивирала ви е да поискате да се свържете с тях, както и че ще се радвате да можете да я обсъдите.

Съобщение „Благодаря“ при свързване

Това е едно от съобщенията, които не бива да забравяте, защото то може да бъде полезен инструмент, когато искате да изградите добра връзка с други професионалисти в LinkedIn. Това е и съобщението, което ефективно може да постави началото на разговор.

Няколко са основните правила, които трябва да съблюдавате, когато съставяте своето съобщение. На първо място, не опитвайте да продадете продукт или услуга, да питате за възможност за партньорство, стаж или работа, веднага след като сте се свързали. Това показва лош вкус. Ако това е била целта ви, то редно е било да я споделите в съобщението за свързване. Не се фокусирайте и върху собственото си представяне, когато пишете своето съобщение.

Ако сте приели покана за свързване от професионалист, с когото никога не сте се срещали извън LinkedIn, можете да ги попитате как са ви открили, какво ги е подтикнало да ви последват. Може би те вече са прочели ваша статия или искат да ви питат за съвет, или да се включите в бъдещ проект. Ще направи чудесно впечатление, ако пишете първи.

Бъдете кратки, благодарете за свързването, споделете, че с интерес ще следите бъдещи публикации. Отделете време, за да разгледате профила им, за да добавите по-личен елемент към съобщението си.

Искане на препоръка

Препоръките в LinkedIn имат голямо значение. Те са доказателство за вашите умения и професионализъм, както и отправна точка за хората, които се занимават с подбор на персонала и разглеждат вашия профил.

Много от начинаещите се колебаят да попитат за препоръка, но всъщност първият въпрос трябва да бъде – от кого да я поискам? Препоръчително е да имате препоръки от различни професионалисти, с които сте работили, или от хора, които имат поглед върху работата ви. Това могат да се ръководителите на екипа ви, мениджърите на компанията, клиенти или ваши колеги, с които имате първо ниво на свързване в мрежата.

Изберете от кого желаете да получите препоръка и съставете съобщение на база връзката, която поддържате с него.

Когато пишете молбата за препоръка, бъдете колкото се може по-конкретни. Споделете подробности защо сте решили да ги помолите за препоръка и най-важното – каква е областта на опит или проект, върху който бихте искали да се фокусират. Колкото повече детайли им предоставите, толкова повече ще ги улесните. Това е много важно, ако имате няколко области на експертиза, но желаете да подчертаете една конкретна.

Изпращането на предварително написани препоръки не е ефективна практика. Напълно вярно е, че може да бъде прието като „спестяване на време”, но това може да остави лошо впечатление, че не се доверявате на способността на отсрещния човек да пише от собствения си опит. Даването на насоки е напълно достатъчно. Разбира се, най-добрият начин да си осигурите препоръка е като първи дадете такава.

При изграждането на вашата мрежа, не забравяйте и другите статии, посветени на начинаещите в LinkedIn.

Последвайте ни в LinkedIn за още съвети и трикове как да използвате професионалната мрежа!
Вижте повече за това какво можем да направим за вас
тук.