Как да оптимизираме съдържанието на LinkedIn страницата си с данните от Page Analytics

КАК ДА ОПТИМИЗИРАТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО НА LINKEDIN СТРАНИЦАТА СИ С ДАННИТЕ ОТ PAGE ANALYTICS
Posted on: October 14, 2020 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Как да оптимизираме съдържанието на LinkedIn страницата си с данните от Page Analytics

Когато се движите по непознат път от точка А до точка Б, винаги имате нужда от насока как да стигнете възможно най-бързо и сигурно. Може да са съвети от познат, може да е карта на мобилния ви телефон, но просто имате нужда от тях. Същото се случва и в управлението на страници в LinkedIn и нуждата публикуваното в тях съдържание да е винаги ефективно – ангажиращо, навременно, интересно за аудиторията.

Наскоро ви разказахме колко важен е календарът на публикациите за управлението на съдържанието в LinkedIn, а и в социалните мрежи въобще. Той ни служи като карта за пътя от А до Б, но не ни дава друга важна информация – колко ефективен е бил преходът ни. Тук на помощ идват данните от Page Analytics, които вижда всеки администратор на страници в професионалната мрежа.

Какво измерва Page Analytics?

Във всяка от трите секции на функционалността за анализ виждате данни за успеваемостта на самата страница или отделни публикации в нея – посетители (visitors), ъпдейти (updates) и последователи (followers). Към всяка от тях имате акценти от последните 30 дни, но когато решите да се задълбочите, можете да разглеждате данни от последната една година.

В двете секции, свързани с поведението на потребителите – можете да разглеждате разбивки по дни и видове устройства (десктоп или мобилни), както и демографски данни. Така имате яснота до кои професионалисти от сектори достига съдържанието ви, на какво ниво и позиции в компаниите са, от колко големи организации са и къде се намират демографски.

В страницата с данни за отделните ъпдейти пък бързо и лесно виждате кои са вашите “шампиони” – с кои публикации се ангажира най-много аудиторията ви, има ли формат, който да изпъква като най-ефективен, къде последователите ви са останали безразлични.

BM съвет: Не забравяйте, че адекватно сравнение можете да правите само между публикации в сходни формати! Доста трудно е да сравнявате кликовете към линкове и изображения.

За всеки от ъпдейтите можете да виждате импресии, кликове, CTR (съотношението кликове спрямо импресии), брой реакции, коментари и споделяния. Отделно от това имате удобна графика, която позволява да следите какво се случва на страницата ви по дни от гледна точка на импресии (общи и уникални), интеракции и дори коефициент на цялостна ангажираност (engagement rate), който е съотношението на всички интеракции спрямо общия брой показвания. Тук ще са включени и спонсорираните публикации, ако имате активна рекламна кампания.

Защо ви интересуват тези данни?

Всичко това е нужно, за да следите дали предварително поставените в стратегията цели се реализират или е нужно да направите бързи промени. Вероятно се подразбира, че не е маловажно кой чете съдържанието ни, кой се ангажира с него и с кои публикации точно.

Ако например в рамките на стратегията ви за увеличаване на разпознаваемостта на бранда (brand awareness strategy) разчитате на рубрики с определена периодичност и конкретна целева аудитория, то е важно да следите дали наистина успявате да достигнете своите потребители. Ако данните показват друго, то можете да опитате да смените форма̀та или просто да се фокусирате върху друга тематична поредица.

За какво да внимавате?

Когато разглеждате графиките за успеваемостта на публикациите, търсете пикови периоди – такива със значително повече кликове или пък с по-високо ниво на ангажираност. След това анализирайте причините – конкретните публикации, които са предизвикали интереса – и се постарайте да повторите постижението.

На страницата с анализ на последователите от известно време има и пълен списък с отделните потребители, които следят съдържанието на страницата ви. Разглеждайте ги през определено време и се свързвайте с тези от тях, които изглеждат като качествени “лийдове” и са добри потенциални клиенти. Със сигурност с прибавяне и на личен контакт ще поставите по-добра основа за бъдещи отношения.

Последвайте страницата на BookMark в LinkedIn и не пропускайте да гласувате в следващата ни анкета в сряда! Абонирайте се и за нашия бюлетин с маркетинг съвети и новини.