Андонис Георгиу представя онлайн „Албум с истории“

Заповядайте на онлайн представянето на романа „Албум с истории“ на 17 декември от 19:00 ч. Очакваме ви на Facebook страницата на издателство ICU.
С участието на Андонис Георгиу (Лимасол) и преводачката Ирена Алексиева (Никозия). Теди Рафаилова (книжен блогър, букстаграмър и един от първите български читатели на книгата) ще ни разкаже какво в текста я заплени. А от издателката Невена Дишлиева ще научим как „Албум от истории“ попадна в каталога на издателство ICU.
Романът „Албум с истории“ (2014) е една от забележителните творби на съвременната кипърска литература. Удостоен е с Държавната награда на Кипър и с Европейската награда за литература. В дълбоко човешките истории и случки, действителни и въображаеми – истории за любов, смърт, загуба, война, бежанци и емигранти – авторът умело вплита фолклорни мотиви, стихотворения, пословици, рецепти, за да създаде една плетеница от истории, които излизат извън рамките на личното преживяване и се превръщат в истории за човека.
За автора:
Андонис Георгиу (1969) е роден в Лимасол, Кипър. Завършил е право в Москва и работи като адвокат. Наред с това има магистърска степен по театрознание. Участва в редакционния съвет на литературното списание „Анеф“. Автор е на две стихосбирки, един сборник с разкази и един роман. Негови разкази и стихотворения са включени в няколко антологии. Георгиу пише и пиеси, осем от които са поставяни от театрални трупи в Кипър. Романът му „Албум с истории“ също е поставян на сцена – през 2016 г., когато получава и Европейската награда за литература. Романът е преведен на италиански, сръбски, полски и хърватски, като предстои да излезе и на още четири езика.
За преводачката:
Преводачката на Георгиу, Ирена Алексиева, е сред много малкото професионалисти в България, които владеят свободно и гръцки, и кипърски диалект. Благодарение на нея българският превод на „Албум от истории“ е достоен на оригинала.

Date

дек. 17 2020
Expired!

Time

19:00 - 19:40

Leave a Reply:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.