Над 1,2 млн. потребители в България за 20-ата годишнина на LinkedIn

Posted on: May 5, 2023 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Над 1,2 млн. потребители в България за 20-ата годишнина на LinkedIn

Най-голямата професионална мрежа в света LinkedIn посреща 20-ия си рожден ден с 930 млн. регистрирани потребители по света и с преминаването на границата от 1,2 млн. в България. Ръстът на национално ниво е 20% за малко повече от година, отбелязват в своя доклад за ползваемостта на платформата у нас от BookMark, първата българска агенция за LinkedIn маркетинг.

Според данните в доклада, над половината от родните потребители в LinkedIn са на възраст 25-34 години, която се смята и за най-активна по отношение на пазара на труда. Близо 200 000 ползват професионалната мрежа всеки месец, а 30 000 от тях са публикували съдържание през последните 30 дни. Детайлният анализ за поведението на българските потребители в LinkedIn може да бъде свален напълно безплатно на BookMark.bg/LinkedInBG.

Създадена от американеца Рийд Хофман на 5 май 2003 г., LinkedIn е най-голямата платформа за бизнес комуникация на глобално ниво. Мрежата е предпочитан канал за комуникация на предприемачи на световно ниво като Ричард Брансън, Бил Гейтс, Ариана Хъфингтън. Именно те бяха част от стартиралата през 2011 г. първа в света инфлуенсърска програма – LinkedIn Influencers. Компанията бе придобита от Microsoft през 2016 г., а през лятото на 2020 г. за пръв път премина и годишен обем приходи от $10 млрд.

„Повечето потребители се изненадват, че LinkedIn е най-старата от големите социални мрежи, които ползваме. Именно затова вероятно е изненадващ и високият процентен ръст на платформата година след година“, отбелязва създателят на BookMark и преподавател по LinkedIn маркетинг Александър Кръстев. „Въпреки че е насочена изцяло към бизнес потребители, по време на пандемията LinkedIn беше мрежата, която подаде ръка на професионалистите по света с много нови безплатни функционалности и възможности за обучения, достъп до ресурси и до познанията на най-успешните предприемачи в цял свят. Виждаме, че това вече се отплаща с високо доверие и по-голяма активност.“, допълва той.

Като първата българска агенция, изцяло насочена към комуникация в LinkedIn, BookMark ще отбележи юбилея със серия от информационни ресурси за по-доброто опознаване на платформата. На сайта BookMark.bg/LinkedIn20 ще могат да бъдат открити интерактивни материали за историята на LinkedIn и за различни характеристики и начини, по които мрежата помага на десетки милиони бизнеси по цял свят.

Новото издание на доклада “LinkedIn в България” вече може да бъде изтеглено на адрес Bookmark.bg/LinkedinBG

Все повече стават и бизнесите у нас, които ползват активно професионалната мрежа. “През последните три години наблюдаваме значителен интерес на компаниите не само за търсене на нови служители, но и за ангажиране на настоящите, което води и до привличането на нови клиенти”, обобщава Диляна Денева, партньор в агенция BookMark. “И въпреки че разрастването на фирмените страници е значително по-трудно в сравнение с другите социални мрежи, през последните 6 месеца виждаме ръст от над 70% на българските бизнеси, които преминават психологическата граница от 5000 последователи”, допълва тя. 

С годините разбирането, че LinkedIn е място за намиране на работа, остана на заден план. “Мрежата вече е фокусирана много повече върху съдържанието и привлича все повече млади хора. Неслучайно близо четвърт милион българи на възраст до 25 години са вече в платформата и ние опитваме да създаваме специално съдържание, което да им помага в първите стъпки”, разказва Теодора Рафаилова, партньор в BookMark с фокус върху младите потребители.

За пръв път агенцията ще предостави достъп и до своя инструмент за самооценка на лични профили в LinkedIn, наречен Satlo. Той дава възможност на потребителите да измерят потенциала на своите профили, заедно с което да получат и насоки за тяхното подобряване. 

За допълнителна информация и интервюта:
Диляна Денева
dilyana@bookmark.bg
+359 899 190 284