Венци Николова: Моята кауза е знанието

Posted on: март 22, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Венци Николова: Моята кауза е знанието

Как се изгражда една работодателска марка, как се управляват талантите и какво е да си част от една общност от над 4500 души – за това разговаряхме в третия епизод на видео поредицата на BookMark #ТяЖената в 21. век, в която ви запознаваме с 4 успешни дами, които ни вдъхновяват, и техния път към успеха. Наш гост бе Венци Николова – лидер на екипите „Подбор“ и „Управление на знанието“ в Еконт. С нея разговаряха София Петрова и Ани Милкова.

Професионалният път на Венци започва с основаването на „Jump Project” – програма за обучение на млади професионалисти, през която преминават над 200 души. Тя признава, че образованието ѝ е дало предимно теоретични знания и не я е подготвило достатъчно за реалната работна среда.
„Никой не ме беше научил как да представям себе си, как да комуникирам и да продавам идеи.“ Това е и причината да стартира проекта заедно с най-добрата си приятелка. Те искат да подготвят младежите за това, с което ще се сблъскат в началото на професионалния си път.

Покрай програмата се запознава и с представители на Еконт и е част от екипа вече 7 години, тъй като припознава ценностите им и открива себе си в тяхната мисия.

Моята кауза е знанието, това е и каузата на компанията. 

Професионалните ѝ задължения са свързани с това да открива потенциала у хората и да привлече най-добрите служители. Тя сподели, че качествата, които търси, са адаптивност, инициативност и желание за учене и усъвършенстване. Венци съветва кандидатите да бъдат естествени и да не използват заучени фрази, стремейки се да отговарят по точно определен начин. Това, което я привлича най-много, са хората, които споделят вижданията на служителите в компанията, които са част от една общност – стремежа да бъдеш иноватор, да си човека, който променя, който споделя знания и свързва хората.

Не търсим работници, а съмишленици – това е единственият начин да постигнем мечтата си, а не просто да поддържаме бизнес с високи приходи.

Това, което Венци най-много харесва в работата си, е, че се чувства полезна за хората около себе си. Колегите ѝ са предимно жени и тя казва, че черпи вдъхновение от тях всеки ден. Според нея всяка от тях има своя сила и качества и от всяка една от тях е научила нещо ново.  „Те са допринесли много за моето развитие, за това, което съм в момента, и съм им много благодарна.“, сподели Венци.

Чуйте целия епизод в подкаста BookМark представя , за да научите как Венци превръща работата си в призвание, защо твърди, че има заразен ентусиазъм и как успява да поддържа баланса:

А ако искате да гледате видеозапис от срещата, заповядайте тук.

Втория епизод от рубриката #ТяЖената в 21.век с гост Деси Стоянова можете да чуете тук.