Симона Стилиянова: Нека се фокусираме върху това, което можем да променим

Posted on: март 6, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Симона Стилиянова: Нека се фокусираме върху това, което можем да променим

През март ви запознаваме с 4 успешни дами и техните истории в рамките на видеопоредицата на BookMark #ТяЖената в 21. век. В първия епизод разговаряхме за „зеленото“ предприемачество, устойчивия начин на живот и опазването на околната среда.  

Наш гост бе Симона Стилиянова, съосновател на компанията „Основа“, която ангажира своите партньори в прехода към по-устойчив бизнес, и блогър в Zero Waste Sofia. Тя напуска корпоративната си работа и се посвещава изцяло на каузата да насърчава устойчивите бизнес практики в българските компании и да насочва вниманието към екологичния начин на живот. С нея разговаряха Алекс Кръстев и София Петрова от BookMark.

Въпреки че днес опазването на околната среда е част не само от личния ѝ живот, но и от работата ѝ, Симона споделя, че не винаги е била екоентусиаст. Подобно на много от нас, тя е събирала отпадъците си разделно и е внимавала да не замърсява местата, които посещава. Не се е замисляла обаче, че може да направи нещо повече. Интересът ѝ в тази посока нараства и започва да споделя това, което е научила. 

Създаването и развитието на блога промени целия ми фокус в живота и всичко останало започна да се върти около устойчивото развитие. Различни компании започнаха да се свързват с мен за съвети относно практики за намаляване на отпадъците.

Опитът на Симона показва, че все повече компании включват екологичните си цели в цялостната си бизнес стратегия. Това води не само до повишаване на имиджа, но и до реални бизнес резултати, свързани с намаляване на разходи, оптимизиране на продукти и услуги и достигане до нови потребители. Освен това компанията затвърждава работодателската си марка, привличайки ценни служители, които припознават ценностите ѝ.

За съжаление, не липсват и негативни примери, както при компаниите, така и при отделни групи от хора, които много трудно биха променили своите възгледи. 

Екоскептиците и хората, отричащи климатичните промени, ще продължат да бъдат такива, но можем да комуникираме с останалите, които търсят адекватна информация и искат промяна, допълни Симона.  

Повече за това с какви предизвикателства се сблъсква младият предприемач, за какви порочни „зелени“ практики да внимаваме и как всеки от нас може да допринесе за опазването на природата в ежедневието си, чуйте в разговора ни (и се абонирайте за подкаста ни – BookMark представя… 🎙️):