„Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите” 2022 срещат деца и младежи с мечтаните професии

Posted on: септември 7, 2022 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

„Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите” 2022 срещат деца и младежи с мечтаните професии

Двете инициативи на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН се завръщат в присъствен формат. Срещите с кариерни консултанти за ранно професионално ориентиране и участие в работилници ще съпътстват разговорите с инфлуенсъри, програмисти и специалисти с професии на бъдещето ще бъдат излъчвани и онлайн.

Събитията за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще се проведат през ноември 2022 г. Десетото издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители” е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 25 и 26 ноември, Базарът на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. 

Разнообразието от виртуални разходки из компаниите и онлайн включване на професионалисти ще бъде запазено, за да се даде възможност на повече деца и младежи от цялата страна да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Същевременно, присъствената програма, която е най-вълнуваща и за изложители и за гости, се завръща. Тя ще бъде обновена, а възможността за интеракция с младежите ще направи досега им до професиите запомнящ се. 

“Двете събития за младежко кариерно ориентиране представят многообразието от професии чрез срещи с доказали се специалисти за десета поредна година. Те дават възможност на младите хора да намерят своето призвание и да открият, че професионалния път може да носи голямо удовлетворение и развитие. Нашите програми показват убедително и общественополезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и прави мост между образованието и труда, създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора.”, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа. 

„Гордея се с труда на моите родители” е проект, в който компаниите отварят врати за децата на своите служители, за да ги запознаят с разнообразието от професии в една компания. Младежите имат възможност да видят родителите си в ролята на експерти, ценени със знанията и уменията си. Проектът цели да покаже, че трудът е потребност и ценност, че всяка професия е необходима за обществото и упражняването ѝ изисква придобиването на определено образование и квалификация. Заедно с професиите, компаниите ще имат възможност и да покажат „пътя на парите” и да потърсят какви са заложбите на децата на своите служители, което често е определящо успеха в определена професионална област. 

„Базар на професиите” е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Проектът е продължение на „Гордея се с труда на моите родители”, но представя и професии извън рамките на компаниите. Заедно с традиционните, но значими за обществото професии като лекар, учител, писател, ще бъдат показани и т.нар. професии-звезди на бъдещето. Компаниите ще имат възможност да се включат с щанд, представящ дейността им и ключови за тях професии, да организират работилници за малки групи от деца и младежи. По време на Базара ще бъдат проведени и кратки срещи с кариерни консултанти за ранно професионално ориентиране. 

Събитието ще се проведе в София Тех Парк на 25 и 26 ноември, като традиционно, петъчния ден ще е посветен на организирани групови посещения от училищата, както и индивидуални на деца с родители. Събота, 26 ноември, изложението е отворено за всички деца и техните родители, които имат желание да дойдат.

Очаквайте повече информация за програмата и формата на провеждане на двете събития.

Компаниите могат да заявят своето участие до 15 октомври 2022 г. включително.

Те ще могат да разчитат на съдействие от Българската мрежа за подготовката за представяне на професиите и на практически съвети от наръчниците за провеждане на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите”. За успешно провеждане на проектите, Българската мрежа ще проведе и две подготвителни обучения:
28 септември 2022 г., Zoom – представяне на инициативите, подходящо за нови участници:

12 октомври 2022 г. – присъствено обучение с практически примери 

Заявете участие на secretariat@unglobalcompact.bg

Такса участие в проектите за компаниите: 

Гордея се с труда на моите родители и Базар на професиите:

  • за членове на БМГД: 1200 лв.
  • за компании не-членове: 1500 лв. 

Само за Базар на професиите:

*за компаниите, които са част от “Гордея се с труда на моите родители” 2022, няма такса за Базара

  • за членове на БМГД: 700 лв.
  • за компании не-членове: 1000 лв.

За да заявите своето желание да се включите в една от двете или в двете инициативи, моля, попълнете следната Заявка и ни я изпратете на secretariat@unglobalcompact.bg

Присъственото участие на лектори и гости и в двете събития ще се определи от епидемиологичната обстановка и от политиките на всяка участваща компания. 

За допълнителна информация:
Теди Рафаилова, агенция BookMark
email: tedy@bookmark.bg
te.: 00359 885 606 251