Георги Марчев: Трябва да поставяме под въпрос и собственото си мнение

Posted on: March 18, 2022 Posted by: Ани Милкова Comments: 0

Георги Марчев: Трябва да поставяме под въпрос и собственото си мнение

Рубриката “Bookmark представя…” се завърна тази седмица с разговор за проверката на факти, фалшивите новини и за начините да се предпазим от дезинформация по време на война. Особено важно е не просто да поставяме всичко под съмнение, но и да търсим кой стои зад предадената информация, без значение дали идва от традиционна медия или от независими журналисти. От особено значение е дори да поставяме под въпрос собственото си мнение и досегашни убеждения. Това сподели видеопродуцентът и автор в сайта factcheck.bg Георги Марчев. В разговор с Александър Кръстев той говори за последствията от разпространяването на фалшиви новини и как да се предпазим от тях.

Хубаво е да проверяваме достоверността на информацията, която си позволяваме да споделяме. Друго нещо, което трябва да следим, са сензационните заглавия. Обръщайте внимание и на датата на издаване на дадена статия. 

За професията facktchecker и какво е да си журналист, специализиращ в проверката на информация, нашият гост сподели, че този тип нишова журналистика е от изключителна необходимост, но е и все по-голяма рядкост. Паракдосално е обаче, че обемът от информация се увеличава, но хората, които проверяват достоверността ѝ, намаляват. Всички знаем, че социалните медии, както и интернет, са необятни, и всеки има правото да коментира всичко, без значение дали е експерт или не. Именно поради тази причина работата на facktchecker-ите придобива все по-голяма важност през изминалите години. 

Като част от екипа на facktcheck.bg, единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите, Георги споделя, че с колегите си се старае да обхваща всички широко коментирани обществени теми. Една от каузите им е да помагат на хората да се ориентират по-лесно сред всички новини и да различават истинските факти от фалшивите такива. По този начин потребителите ще могат да взимат решения на база достоверност, а не количество на споделяне на дадена новина. 

“Постоянното заливане с дезинформация създава общности, развиващи свои ценности и дейности.

Дезинформацията не е нещо, което наблюдяваме само през последните години. В съвременния свят, който познаваме, обаче, е много лесно да се създаде евтина и бърза информация, която да бъде достъпно представена на потребителите, и която да бъде използвана с недобри цели. Част от нашумелите теми са ваксинацията против Covid-19, Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и руската война в Украйна. Ролята на социалните мрежи в разпространяването на дезинформация е една от причините всички ние да трябва да се стараем да четем предпазливо и да поставяме под въпрос всяко заглавие, което прочитаме, и да помним, че фалшивите новини са целенасочено заблуждаващи текстове, а не просто недобра журналистическа работа. Хората, които пишат фалшиви новини в социалните мрежи, целят да създават впечатлението, че биват цензурирани, и че по-големите медии се опитват насилствено да спрат тяхното съществуване. 

Гостът ни акцентира и върху проблема за измамното усещане у хората, които си позволяват да споделят и разпространяват мнения по различни теми, които не са придружени с експертизи и проверени факти. Това води до малки или големи кризи в различните общества, отбеляза още Георги. Имайки впредвид ниската медийна грамотност в България, доста потребители се подлъгват на пропагандни текстове и заглавия, базирани на лъжлива информация. 

“През последните години, медиите позволиха на равна основа да бъдат представени тези на експерти като политолози и социолози, наравно с лъжи от лобисти и пропагандатори, под формата на “другата гледна точка”. Принципът “Фактите преди всичко” в журналистиката не бива да бъде нарушаван, споделя журналистът.  

Целия епизод с гост Георги Марчев можете да чуете в подкаста BookMark представя…

А ако искате да гледате видеозапис на срещата, заповядайте тук.