Геновева Христова: Хората са най-ценният ресурс за всяка организация, фирма и държава

Posted on: March 29, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Геновева Христова: Хората са най-ценният ресурс за всяка организация, фирма и държава

Хората са най-голямото богатство и най-ценният ресурс за всяка организация, фирма и държава. Това сподели съоснователката и управляващ директор на Ligna GroupГеновева Христова, в последния епизод на видео поредицата на BookMark #ТяЖената в 21. век. Четвъртата гостенка в мартенската ни рубрика описа работата си като призвание, развенча някои митове за женското предприемачество и определи предаването на знания като своя мисия. Водещи на разговора бяха София Петрова и Теди Рафаилова.

Малко хора знаят, че Геновева започва професионалния си път като спортен състезател. Тя е двукратен шампион по лека атлетика и вицешампион по аеробика за двойки. Твърди, че спортът непрекъснато води нейния живот, а изградената дисциплина, енергия и хъс са ѝ помогнали много в бизнеса. Освен тях, други важни качества, които приписва на успешния предприемач, са бързината, острия ум и поемането на рискове. Тя насърчава хората с идеи да действат, а не да отлагат, търсейки по-благоприятна ситуация. „Не чакайте перфектния момент, защото такъв няма”, сподели Геновева. 

Самата тя също не е имала сигурност и стабилност, когато сключва първата си голяма сделка. Тогава фирмата ѝ се състои само от нея и нейния бизнес партньор Анелия Касабова. Геновева казва, че никога няма да забрави този момент, тъй като се чувства успяла и си казва, че е на прага на нещо голямо. Макар че възможността за работа с първия голям клиент се появява случайно, тя не отдава успеха си на късмета.

Късмет е изборът, който правиш в един определен момент в живота си. А изборът е свързан с това да излезеш извън комфортната си зона.

Освен бизнес дама тя е и ментор и много харесва тази своя роля. Съветва бъдещите предприемачи да си създадат реална оценка за себе си, за това какво искат и как да го постигнат, а не да се влияят от средата. Обръща се специално към жените с призив да се вслушат във вътрешния си глас и да имат увереността, че могат да успеят.

Страст и интуиция – вярвам в тези две думи, които много точно описват нас, жените.

Нейна мисия е да накара българските таланти, живеещи в чужбина, да се завърнат и да се развиват тук. „За мен е много важно да оставим нещо за следващите поколения и да направим така, че тази държава да се развива, защото тя е прекрасна”, сподели Геновева. Тя вярва, че ако всеки предаде своя опит и знания нататък, то заедно можем да създадем едно страхотно място за живеене. Гордее се с това, че създава заетост за над 2000 души, като част от тях са се завърнали в чужбина и са се установили в България за постоянно.

Повече за това защо Геновева възприема бизнеса като изкуство, как се превъплъщава в ролята на музикален продуцент и защо отказва да се „кротне”, чуйте в разговора ни. 

А ако искате да гледате видеозапис на срещата, заповядайте тук.

С този епизод завършва нашата поредица #ТяЖената в 21. век. Радваме се, че имахме възможността да ви разкажем историята на четири дами и техния път към успеха. Надяваме се, че сте научили много и сте почерпили вдъхновение.