Елица Костова: Продуктивността изисква да пречупим егото си

Елица Костова: Продуктивността изисква да пречупим егото си
Posted on: June 10, 2022 Posted by: Яна Митева Comments: 0

Елица Костова: Продуктивността изисква да пречупим егото си

Усъвършенстването е непрестанен процес, а най-голямата бариера пред продуктивността е убеждението „аз знам”. Това сподели Елица Костова – кариерен и бизнес консултант и съосновател на Voca Academy, в поредния епизод на поредицата „BookMark представя…”, този път посветен на продуктивността. Заедно с водещата Диляна Денева те обсъдиха каква е ролята на продуктивността в личния и професионалния ни живот, как да я развиваме и защо тя ни помага да бъдем най-добрата версия на себе си .

Развитието на продуктивността е и развитие на умения. Поради това си струва да гледаме на нея като на стъпка напред към постигането на нашите лични или бизнес цели. „Трудно можем да универсализираме продуктивността. Най-важното е човек да дефинира какво за него означава да бъде продуктивен”, сподели Елица. Според нея това е процес на откривателство – кога и в кои случаи сме продуктивни, и процес на равносметка – какво може да ни направи по-продуктивни.

Продуктивността се проявява не само на лично ниво, но напоследък се превръща в приоритет на много компании във връзка с представянето на техните служители. Опитът на Елица показва, че проблемите в това отношение са налице във всички нива в йерархията на компаниите, но обикновено при мениджърите те са значително по-малко, тъй като те са достигнали високата си позиция именно благодарение на постоянството си в тази област.

Полагането на усилия за самоусъвършенстване зависи и от нашата лична мотивация. „Много трудно можем да бъдем продуктивни извън признанието си или когато не сме изградили емоционална връзка с това, с което се занимаваме.” От друга страна, отдадеността, както и дисциплината, искреността и отвореното съзнание са полезни инструменти за повишаване на нашата продуктивност. Елица изтъква, че няма готова формула за успех в тази област и ни съветва да анализираме добре себе си и да сме готови да се учим.

Повече за това как да измерваме продуктивността, по какъв начин тя се вписва в общата картина на бизнеса и защо да създадем култура на продуктивността на работното си място, чуйте в целия епизод в подкаста BookMark представя.

Видеозапис на срещата гледайте тук: