Деси Стоянова: Ако го няма следобедът, няма да го има и предиобедът

Posted on: март 14, 2022 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Деси Стоянова: Ако го няма следобедът, няма да го има и предиобедът

Деси Стоянова – популярната телевизионна водеща на предаването „Преди обед“ по bTV, участва в поредицата на BookMark #ТяЖената в 21. век, за да ни разкаже за важните избори, за това как балансира професионалния и личния си живот, за нуждата от добра подготовка, и още. Водещи бяха София Петрова и Диляна Денева от BookMark. 

В мартенската ни рубрика, която излъчваме на живо всеки петък от 14 часа, ви запознаваме с вдъхновяващи дами и разказваме за трудностите, които се крият зад бляскавия успех.

Навярно малко хора знаят, че Деси е учила две години Полска филология, докато не решава да последва интуицията си и да запише Журналистика в Софийския университет. Определя смяната на избора си като част от нейното професионално израстване. Самата тя подкрепя втория избор, ако първият не е оправдал първоначалните ни очаквания, и казва, че това в никакъв случай не е грешка.

„Налага ни се да правим много важни избори в моменти, в които не сме готови за тях, като например когато избираме специалността си. Голяма част от младите хора в началото не знаят правилния път, което е разбираемо. Ако не си усетил себе си в нещо, нищо не трябва да те спира да го поправиш. Грешки правим всички“, споделя Деси.

На въпроса как успява успешно да поддържа професионалния и личния си живот, водещата сподели, че желанието е ключът за всичко. Винаги си е поставяла летвата високо, но това, което ѝ е помагало, по нейни думи „да държи и двата фронта“, е че винаги е имала гъвкавостта да планира кога да върши работните си задължения, лавирайки между грижите за семейството. 

За едно от амплоата на Деси, което не включва телевизионния екран, а именно обучаване на хора за публично говорене, тя споделя, че мотивацията, която се крие зад този избор, е желанието да сподели насъбрания опит, с помощта на който да помогне на млади хора да говорят пред публика успешно. Има огромна нужда от опитни хора, които да споделят професионалния си път и да дават систематизирани информация и съвети на новонавлизащите млади хора. 

„Едно от най-важните и подценявани неща за публичното говорене, а и не само, е добрата подготовка. Ако го няма следобеда, няма да го има и предиобеда“, с усмивка споделя още Деси. Когато презентираме, е важно да знаем каква е крайната ни цел и какво послание искаме да дадем на хората, които гледат.

Важно е кои са ти #ВажнитеНеща. Всички разбираме колко можем наистина, когато ни се наложи да го направим.

„Усмивката е най-големият коз на всички и трябва да я използваме повече. Да бъдеш сериозен не пречи да си усмихнат, и да бъдеш усмихнат, не означава, че не си сериозен. Да бъдеш усмихнат е начин на общуване и усещането и настроението, когато си наоколо.“ Деси добавя, че усмивката променя посланието на думите, които използваме, и предизвиква всички да експериментират с ефекта ѝ.

Според нея е хубаво да си напомняме, че медиите, наричани още четвъртата власт, крият и своите тъмни страни. Те могат да бъдат оръжие на свободното слово, но и инструмент на пропагандата и фалшивите новини. Журналистката споделя, че е важно да бъдем внимателни и дори подозрителни от какви източници черпим информация, и въз основа на какво базираме позициите си и правим своите избори. 

Целия епизод с гост Деси Стоянова можете да чуете в подкаста BookMark представя…

А ако искате да гледате видеозапис на срещата, заповядайте тук.

Първи епизод от рубриката #ТяЖената в 21. век, с гост Симона Стилиянова, можете да чуете тук.