Теди Рафаилова в DGtech podcast: B2B комуникацията в Instagram повишава разпознаваемостта на бранда и изгражда лоялност

Posted on: December 22, 2021 Posted by: София Петрова Comments: 0

Теди Рафаилова в DGtech podcast: B2B комуникацията в Instagram повишава разпознаваемостта на бранда и изгражда лоялност

Теди Рафаилова – експерт дигитален маркетинг и партньор в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark, участва в технологичния подкаст на БНР – DGtech podcast, за да развенчае някои популярни митове за B2B комуникацията в Instagram. 

B2B комуникацията в Instagram не е комуникация с цел последователи. Тя има за цел да повиши разпознаваемостта на бранда и да изгради лоялност с точната аудитория,  сподели Рафаилова. 

Силата на социалните мрежи все по-рядко се подценява от бизнесите, които виждат смисъл в инвестиция за развитието на своята Instagram визитка. Въпреки това повтарящи се грешки влизат в полезрението на експертите като Теди Рафаилова. Според нея успехът в Instagram се базира на създаването на стратегия и календар на публикациите с планирано съдържание. Той позволява разнообразие на форматите, обмисляне на стратегическите публикации, повече време за работа върху материалите. Като често срещана грешка, която води до отегчаване на потребителите, тя посочи използването на един и същи формат и липсата на разнообразие в споделянето на съдържание. 

Добър баланс между форматите и разнообразие на съдържанието е съвет за изграждане на добра комуникация за всяка платформа. Но визуалната ориентираност на Instagram налага повече креативност при изготвянето му. С отключването на нови формати като Reels и добавянето на линкове в стори на всички акаунти, възможностите за добавена реалност и продукти в Магазин, платформата предоставя средства за осъществяване на успешно представяне на всеки бранд.

Аз препоръчвам минимум три поста на седмица, които се намират в грид и носят есенциална информация. Най-добрата комбинация е балансирана стратегия с различни формати на съдържание. 

Според Рафаилова именно проучването, което предхожда изграждането на всяка стратегия, има ключова роля за нейната успеваемост и резултатите от комуникацията. 

Ключово за успеха в платформата е и отличното познаване на аудиторията и анализирането на резултатите от публикациите. Мониторингът на статистиките, които Instagram Professional Dashboard предоставя, осигурява добър поглед върху демографията, активните часове за комуникацията с аудиторията и нейните интереси. Затова препоръчително е тези показатели да бъдат следени на седмична и месечна база.  

Instagram е изцяло визуална платформа, която изисква много креативност.

Още съвети за Instagram комуникацията в B2B сегмента, използването на хаштагове и вирусния потенциал на Reels открийте в целия епизод на подкаста с участието на Теди Рафаилова и водещ Виктор Бистревтук