„Просто Селест” от Джесика Парк – младежки роман за силата на различността

Posted on: October 27, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

„Просто Селест” от Джесика Парк – младежки роман за силата на различността

В последните дни на най-чувствителния месец от годината – октомври – издателството, което те вижда, зарадва верните фенове на американската писателка Джесика Парк с „Просто Селест”.

„Просто Селест” е роман, в който различността не е проклятие, вътрешните битки са път към себе си, а първата любов… връхлита изневиделица! Той е среща с познатите герои от „Просто любов”, но разгръща изцяло нова история. Джесика Парк успява да увлече читателите в приключенията на една вече пораснала, но все така любима героиня, провокирайки ги да открият света за собствените си чаровни странности.

Селест Уоткинс е решена да промени себе си. Уморена е да се чувства социално непригодна, винаги „странница с още по-странни интереси”. От тихо момиче с паник атаки, наранено от смъртта на големия си брат, тя решително поема пътя към превръщането си в колежанка с приятели и хобита. Със завидна сила на волята и безкомпромисна логика тя надмогва страховете си и нещата вървят неподозирано гладко. Докато в орбитата ѝ не попада най-непохватното, духовито и обезоръжаващо директно момче – Джъстин.

Вече студент, той отговаря за връзките между неговия университет и кандидат-студентите. Селест отдавна е наясно в детайли с процедурата по кандидатстването и с готовност помага на свои съученици в сложния и объркващ процес. Всеки от двамата има своята роля и планове за бъдещето. А в тях романтиката няма място.

Вярна на стила си, Джесика Парк продължава да търси вдъхновение за героите си в реални житейски ситуации и в начина, по който младите момичета и момчета общуват в социалните мрежи. Затова и „Просто Селест” е книга, в която всеки млад читател ще открие част от себе си. Романът изследва проблемите на живота с безпокойство и преодоляването на чувството на отхвърляне, напрежението и очакванията, с които ни зареждат колажите от перфектни моменти, публикувани в социалните мрежи.

С очарователно духовити и саркастични герои „Просто Селест” завършва вълнуващото пътешествие в света на семейните отношения, болката и уязвимостта, на което Джесика Парк ни покани с „Просто Любов” и „Просто Мат”. И макар че проследява историята на любима героиня, която срещнахме в първите две книги от поредицата, е напълно подходяща за самостоятелно четене. Тя е подарък за несигурните младежки души, които се стремят към приемане – на себе си от самите себе си, но и от околните.

Близка до съвременния начин на общуване, книгата ще се хареса преди всичко на младите читатели, които все още търсят себе си. Родителите, които ще си позволят да излязат от зоната си на читателски комфорт, ще успеят да надникнат зад затворените врати на тийнейджърските стаи и да преживеят трепетите на младата любов и първите стъпки в света на възрастните.

За авторката:

Джесика Парк е родена в Бостън, завършва колежа Макалистър в Сейнт Пол, Минесота, с бакалавърска степен по психология. Макар да има възможност да практикува клинична психология, Парк предпочита да изследва хората чрез своите герои. Автор е на над петнадесет романа, в които присъстват теми, свързани с безпокойството и травмите в детството, психичното здраве и влиянието на социалните мрежи върху него.

Самопубликуваният ѝ дебютен роман „Просто любов” ѝ носи световна слава, но българската публика се влюбва в нея първо с трогателния „180 секунди” (ICU, 2019).

За преводача:

Велин Кръстев е роден през 2003 г. в София. Възпитаник на 164 ГПИЕ Мигел де Сервантес. Владее три езика – испански, английски и френски.

Запален читател от малък, той постепенно превръща страстта си към книгите в професионално занимание. Прави своя дебют като преводач с романа „Там там” от Томи Ориндж (ICU, 2020), а с „Просто Мат” успешно поема щафетата от Елка Виденова, автор на българския превод на „Просто любов”. „Просто Селест” е третата книга, която излиза с негов превод.

За книгата:

Заглавие: „Просто Селест”
Автор: Джесика Парк
Издава: ICU
Дата на излизане от печат: 27 октомври 2021
Превод: Велин Кръстев
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Брой страници: 312
Цена: 17.90 лв.
Формат: 140х210
ISBN 978-619-7153-97-2

Можете да изтеглите тази новина, визуални материали и откъс тук.

За повече информация и интервюта:

Теди Рафаилова, Агенция Bookmark
tedy@bookmark.bg
00359 885 606 251