Концентричните окръжности на живота в “Правек и други времена” от нобелистката Олга Токарчук

Posted on: февруари 25, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Концентричните окръжности на живота в “Правек и други времена” от нобелистката Олга Токарчук

Най-завладяващият роман на носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук – “Правек и други времена” – излиза на български език в преработения и обновен превод на Георги Кръстев и с впечатляваща корица на Таня Минчева/Kontur Creative. Това е четвъртата книга на полската писателка в каталога на издателство ICU след “Бегуни”, “Карай плуга си през костите на мъртвите” и полиграфическото бижу “Изгубената душа” (с илюстрации от Йоанна Консехо). 

Правек е място в центъра на Вселената…

В Правек са събрани множество съдби, усукани във времето и затръшнати в себе си. Четири архангела пазят границите на полското селце, в което любов, страх и страст бушуват между две реки. Тук историята среща религията, ангелите – обърканите човеци, магията – реалността. На това място, изтъкано от символи, живее, диша и обича плеяда от незабравими герои.

Погледът, който пресечната точка между реалност и магия позволява, е фрагментарен. Шейсет парченца живот, побрани в кратки разкази, пренареждат традиционните представи за епически герои. В тях говорят и предметите, и природата в нейната цялост, одушевена и неодушевена, реална и въображаема. Това превръща романа в стилизирана притча, в алегория за неумолимия ход на времето и сблъсъка между всички негови проявления.

„Правек и други времена“ е роман за раждането, живота и смъртта; за вечността и предизвикателствата на времето, което тече по различен начин за всеки герой, но наред с това е и обобщено до мащаба на историчността, побрало в себе си целия неспокоен 20. век. Тази книга предлага подслон на истории, окъпани в блясъка на магически реализъм, но и ужасяващи в своята близост до реалността. Нужна глътка въздух за всеки, който е готов да се остави на пречистващата сила на литературата. 

“Правек и други времена” е съвременна класика, роман от световна класа, ключов за удостояването на Олга Токарчук с Нобеловата награда за литература и превръщането ѝ в един от най-важните европейски писатели на 20-и век. 

Родената през 1962 г. в семейство на учители Олга Токарчук е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество се преплитат реализъм и символизъм, тя често е критикувана заради силния си глас. Популярността ѝ е феноменална, а читателите ѝ я уважават заради добрия вкус, енциклопедични познания, разказвачески талант, категорична гражданска позиция и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ. 

Пробивът за Токарчук идва именно с нейния трети роман – „Правек и други времена“ (излязъл през 1996 г., с първо българско издание от 2008 г.), който ѝ носи международна известност. Тя е носител на Нобелова награда за литература, международната награда „Букър“ за романа „Бегуни“, двукратна лауреатка на литературната награда „Нике“ за романите „Бегуни“ и „Якубови книги“.

За преводача:

Георги Кръстев завършва Славянска филология в СУ Св. Климент Охридски през 2002 г., а от 2003-та до 2005 г. е стипендиант на Центъра по Източноевропейски изследвания към Варшавския университет. Освен полски език, владее английски, италиански и руски. “Правек и други времена” е дебютният му художествен превод.

За книгата: 

“Правек и други времена”

Автор: Олга Токарчук
Дата на излизане от печат: 25 февруари 2021
Превод от полски: Георги Кръстев
Дизайн на корицата: Таня Минчева/Kontur Creative
Редактор: Силвия Борисова
Отговорен редактор: Невена Дишлиева-Кръстева 
Коректор: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Меки корици
Формат: 140х210
Брой страници: 304
ISBN 978-619-7153-83-5
Цена: 16,90 лв.

Тази новина, откъс и визуални материали можете да свалите тук.

За повече информация:

Теди Рафаилова
Агенция BookMark
tedy@bookmark.bg
0885 606 251