Instagram Reels са вече достъпни и в България

Posted on: март 16, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Instagram Reels са вече достъпни и в България

В началото на август Instagram добави нова функция – Instagram Reels, с която потребителите от над 50 страни можеха да създават видеа директно в платформата. Подобна на курирането на видеоклипове в Tik Tok, тя беше първоначално тествана в Бразилия още през 2019 г. 

Днес дългоочакваните Instagram Reels са вече достъпни и за всички български потребители. 

Instagram Reels предлагат възможност за създаване на видео с продължителност до 30 секунди, използвайки предварително или моментно заснети видеа. За да бъдат те по-атрактивни, потребителите могат да добавят различни ефекти, стикери, филтри за добавена реалност, както и музика, таймер и обратно отброяване. Важно е да се отбележи, че стикерът Музика, който също съвсем скоро стана достъпен в България, не може да бъде използван от бизнес акаунти в Instagram за създаване на Reels. 

Функцията позволява както събирането на няколко по-кратки видеа в едно, така и публикуването на самостоятелно видео в портретен режим 9:16 (1080:1920 px). За по-добрия им изглед, Instagram предлага възможност за изрязване и промяна на скоростта на възпроизвеждане от 0.3x до 5x. 

Създадените видеа ще се запазват в самостоятелна секция в профила, непосредствено до тази за IGTV архив. Освен чрез използването на добре познатите в платформата хаштагове, Instagram Reels видеа могат да бъдат открити и с търсене със съпровождащата ги музика (чрез кликване върху песента, в долната част на екрана). 

Instagram Reels имат и своето челно място в Explore страницата, както и отделен бутон за достъп до вече публикувани клипове (намира се в средата на долната част на страницата в мобилното приложение). При преглед на различните видеа, в дясната страна на екрана се появяват опции видеото да бъде харесано, коментирано, споделено в Story или изпратено до приятели. Лентата в долната част на екрана пък позволява копирането на линк към видеото, споделянето му в други платформи и запазването му. 

Как да създадем Instagram Reel?

  • Отворете Instagram Reels камерата от бутона за създаване на нов пост в горната част на екрана и изберете опцията Reels. 
  • Изберете продължителност от бутоните в дясната страна на екрана.
  • Използвайте предната или задна камера, за да заснемете видео, или добавете вече готово от библиотеката си. 
  • Добавете филтър, стикер или музика. 
  • Създадения Reels можете да споделите или изтеглите и запазите на своето устройство.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇