„Град Бохейн” – впечатляващ езиков експеримент в дистопия от Кевин Бари

Posted on: May 28, 2021 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

„Град Бохейн” – впечатляващ езиков експеримент в дистопия от Кевин Бари

Носителят на Европейската награда за литература 2012 Кевин Бари пренася читателите в 2053 година с най-новия роман в каталога на издателство ICU. Издаден дни преди Пролетния базар на книгата, „Град Бохейн“ е симбиоза между красотата на ирландската литература и гротеската на едно бъдеще без технологии, управлявано от враждуващи банди.

2053 година, град Бохейн

Град сякаш роден от реката, чието име носи, Бохейн непрестанно е раздиран от конфликти между бандите на примитивните Кюсаци и елегантните Контета, предвождани от Логан Хартнет. 

Логан отдавна познава тънкостите на криминалния свят. Преди повече от две десетилетия, той наследява трона от отдавна изчезналия легендарен бохейнски бос Бродерик Скитника. Насърчаван от своята майка, която е истинският пълководец в сянка, Хартнет се превръща в безскрупулен лидер, отдаден на своята банда. 

Бродерик изчезва мистериозно, за да се завърне също толкова мистериозно в едно октомврийско утро. Бохейнци са в очакване да разберат какво го е привлякло обратно в града. Дали младежката му любов, днес съпруга на Логан, ще избере да се върне при него? Дали пламъците на враждата между Контетата и Кюсаците ще изпепелят града? 

Изкушения и болка, и копнеж – това е то, лятото.

Паралелните нишки постепенно се заплитат в стегната мрежа, която лесно задържа читателското внимание. Кратките глави, изобилстващи от диалози, позволяват проследяването на конфликтите в задъхващ спринт. Пленяващи в своята комплексност, героите изненадват с изобретателност и с красотата на измисления си диалект. Бари създава не просто нов град, вдъхновен от португалския Порто, а цяла вселена, в която границите на моралното се размиват. 

„Град Бохейн“ е книга за ценители, които знаят как да усетят ритъма и истинския пулс на една добре написана история. Преводачката Елка Виденова умело пресъздава специфичния език, с който Бари привлича вниманието както на читателите, така и на литературните критици. 

Кевин Бари е роден през 1969 година в Лимерик, Ирландия. Автор на три сборника с разкази и три романа, той дебютира с “Град Бохейн”. Бари е носител на редица литературни награди, сред които International Dublin Literary Award и Наградата за литература на Европейския съюз, Goldsmiths Prize, Rooney Prize за ирландска литература, номинация за Booker Prize и др. Негови есета и разкази са излизали в Guardian, Irish Times, New Yorker и Granta. 

Пътешественик по душа, до средата на трийсетте си години Бари живее на седемнайсет различни адреса из цяла Европа, преди да се установи в графство Слайго, Ирландия.

Елка Виденова е родена през 1975 година. Наред с хилядите страници юридически и технически текстове превежда и редактира – от и на английски – художествена литература и публицистика, наръчници по икономика и книги за деца. Сред авторите, чиито книги е превеждала, се нареждат Джесика Парк, Яа Джаси, Колъм Тойбин, Йосип Новакович, Джон Ъпдайк, Гор Видал, Малкълм Гладуел, Джошуа Ферис, Рам Чаран, Стефани Майер, Сара Дюнант, Ян Геел и други. От 2019 година Елка Виденова е и хоноруван преподавател в СУ Св. Климент Охридски.

За книгата:

Заглавие: „Град Бохейн“
Автор: Кевин Бари
Издава: ICU
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Превод от английски: Елка Виденова
Дизайн на корицата: Живко Петров
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева 
Коректор: Мария Венедикова
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Меки корици
Формат: 140х210
Брой страници: 272
ISBN: 978-619-7153-91-0
Цена: 15,90 лв.

Тази новина, откъс и визуални материали можете да изтеглите тук.

За повече информация:

Теди Рафаилова
Агенция BookMark
tedy@bookmark.bg
00359 885 606 251