За своя 14-и рожден ден „Аз чета“ подава ръка на младите издатели

Posted on: юли 7, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

За своя 14-и рожден ден „Аз чета“ подава ръка на младите издатели

Най-големият сайт за книги и четене в България “Аз чета” отбелязва 14-ия си рожден ден с нов дизайн и специална програма за подкрепа на стартиращи издателства. Новият дизайн е много по-бърз и мобилно ориентиран, за да бъдат читателите винаги в крак с най-новото от света на книгите. А всяко българско издателство може да получи безвъзмездна подкрепа в рамките на първата година от създаването си. 

“Аз чета” започна годината с пускането на сайта Otkasi.com, който събира на едно място най-хубавото от книгите, а през март даде начало на националната кампания за медийна грамотност “Проект 48”. В нейните рамки се набират средства за издаването на нов превод на съвременната класика „1984“ от Джордж Оруел, както и за поредица от срещи в цялата страна.

Няколко дни по-късно, с началото на извънредната ситуация у нас, започна и кампанията #ВкъщиСъмИЧета, с която екипът на “Аз чета” изрази своята подкрепа към читатели, издатели и библиотекари. По време на кампанията читателите на сайта имаха възможност да използват специална рамка за профилна снимка в социалните мрежи, да четат безплатно откъси от книги, предоставени от издателствата и различни статии с полезно и практично съдържание. През април стотици читатели взеха участие в месечното книжно предизвикателство, осъществено в партньорство с “Читател.нет”, или присъстваха някоя от деветте онлайн срещи със съвременни български автори, организирани от “Аз чета” и Регионална библиотека “Христо Ботев” – гр. Враца. 

Издателите пък получиха възможност за реклама на своите заглавия и промоции и именно положителният отзвук от тази кампания дава идеята за създаването на безплатен пакет за реклама за стартиращи издателства.

“Рождените дни свързваме с подаръци и изненади. Е, тази година те са от нас за читателите ни! Новата визия на сайта дава изживяване на съвсем друго ниво – защото всеки, който обича книгите, знае, че четенето е емоция. А подкрепата към стартиращите издателства е естествено продължение на партньорската ни политика. Благодарим на всички, които с били с нас през годините! Имаме още много какво да ви покажем!”, разказва отговорният редактор Диляна Денева. 

Историята на “Аз чета” започва през 2006 г. като един от първите блогове за книги, основан от Александър Кръстев. Много скоро към него се присъединяват колеги и приятели от факултета по журналистика и масова комуникация и от хоби сайтът се превръща в първата медия за книги в България, която предлага на своята аудитория възможността да превърне четенето в споделяне и съпреживяване. 

За своята дейност “Аз чета” е отличен с Национална награда “Хр. Г. Данов”  категория “Електронно издание”, награда “ПР Приз” в категория “Проект на медия” за програмата “Писател назаем” и наградата на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за национална медия, допринесла за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България, а създателят на сайта Александър Кръстев е носител на званието “Рицар на книгата”. 

За допълнителна информация:

Милена Ташева | BookMark

mila@bookmark.bg

0878889349