Трите писма, които трябва да изпратите в началото на криза

Posted on: March 26, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

Трите писма, които трябва да изпратите в началото на криза

Две седмици след обявяването на извънредно положение, реалността най-после започва да се намества. Необходимостта от максимално бърза реакция не ни остави време, в което да сме в шок. Удължаването на карантината до средата на април затвърди опасенията, че се очаква труден за икономиката ни период. В този момент комуникацията е от съществено значение – не само към клиентите, но и към служителите и партньорите ни. Без да се вписват в класическото определение за email маркетинг, днес ви разказваме за трите писма, които всеки мениджър трябва да изпрати в началото на криза:

Писмо до служителите 

Това писмо е първо, защото служителите са най-важният ресурс на вашата компания и най-добрите посланици на вашите услуги и продукти. Паниката ги прави непродуктивни, нещо повече – паникьосаните служители могат да навредят на онлайн репутацията на вашата компания. За настоящата ситуация например е добре заедно със специалистите от отдел “Човешки ресурси” да подготвите писмо, в което разказвате как смятате да реорганизирате работата в компанията по дивизии и екипи. Информирайте служителите на всяка стъпка от този процес!

В критични ситуации липсата на информация е по-лоша от всичко останало. Не забравяйте, че писмото ви не трябва да е просто сух служебен текст, а конкретна информация за това какви мерки взима компанията, за да предпази служителите си и да се справи с трудния период.

Писмо до партньорите

Партньорите ви, също като вас, вероятно са в шок от кризата. Пишете им, за да ги уверите, че продължавате с поетите ангажименти, или за да ги отложите, ако изпълнението им е невъзможно. Разкажете им как сте организирали работния процес и обсъдете как да процедирате в тази ситуация с общите проекти.

След въвеждането на извънредните мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус ние в BookMark разказахме на партньорите си в специално писмо точно как ще протича работният ден по време на извънредната ситуация и работата от home office, по кои канали могат да ни намерят най-бързо и в какви срокове могат да очакват отговор.

Писмо до клиентите 

Клиентите ви също са ваши партньори. Използвайте този момент, за да се съсредоточите не само върху продажбите (макар че те са изключително важни в моменти като този), а и върху изграждането на лична връзка с досегашните си клиенти.

Ако бизнесът ви позволява да продължите работата си онлайн, Алекс е подготвил полезен списък с 5 оптимизации, които да направите в сайта си още сега, който можете да прочетете в сайта на Forbes Bulgaria. Преди да се впуснете в резки кризисни промоции обаче, помислете за хората, които купуват от вас. Разкажете им какви мерки взимате за безопасността на служителите и продуктите, как се справяте с кризата и какво планирате. Минимизирайте корпоративните елементи в оформлението на писмото – колкото по-семпло и човешко изглежда, толкова повече доверие и лоялност ще спечелите.

Хората, които са оставили имейла си, за да получават новини от вас, са най-верните ви последователи. Припомнете им защо са такива – какви са вашите ценности и как смятате да ги запазите и използвате по време на кризата.

Няма нищо лошо в това да споделите как могат да ви подкрепят. Тук е мястото да разкажете за специалните предложения, които сте подготвили. Помислете за допълнителни екстри като безплатна доставка до адрес (на никого не му се чака на опашка пред куриерския офис), възможност за онлайн разплащане или някакви малки подаръци.

Ако до този момент не сте подготвили и изпратили тези писма, значи се нуждаете от помощ. Все още не е късно – пишете ми на mila@bookmark.bg.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇