Сръбското Trijumf Selection спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

Posted on: September 18, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

Сръбското Trijumf Selection спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури на деветия Балкански международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) стана ясно в първия ден на фестивала на виното в София. Традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, се проведе за първи път на открито и беше отворена за всички посетители на виненото градче пред НДК.

Обявената миналата година нова система на ротация на държавите домакини на конкурсната част дебютира в сръбската столица Белград. 15-имата съдии от 11 държави определиха победителите по категории сред рекордните 230 изби участници. Председател на журито за девети път беше първият Master of Wine на Балканите – Константинос Лазаракис.

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония. Това обяви Галина Нифору, директор на BIWCF от сцената в сърцето на Виненото градче пред НДК. За първи път церемонията, позната като “Балкански винени Оскари” се проведе под открито небе. Присъстваха дипломати от 

Официалната церемония по награждаването бе открита от заместник министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя връчи и Гранд трофея на сръбската изба Vinarija Aleksandrović .

“Това е един форум с традиции, който дава възможност на българските винопроизводители и на тези от балканите да покажат качеството и спецификите на виното, произвеждано в нашия регион. Поздравявам организаторите на този фестивал и Асоциацията на производителите и износителите на вино за това чудесно мероприятие за възможността да се покаже какви висококачествени вина произвеждаме тук на Балканите”, каза Василева. 

Трофеят за “Най-добра изба на Балканите” бе присъдена на турската Suvla winery. 

Балканският винен фестивал продължава до 19 септември включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред  НДК. Освен да се запознаят с някои от най-интересните изби от България и Балканите, любителите на виното ще имат възможност да дегустират и наградените вина в специална Златна шатра. 

Ето пълния списък с носителите на трофеите в различните категории:

 • Трофей за най-добро бяло вино – Trijumf Selection на изба Vinarija Aleksandrović, Сърбия
 • Трофей за най-добро червено вино – Cabernet Sauvignon на изба Vinarija Radlović, Сърбия
 • Трофей за най-добро розе – Epic Pinot Noir Rose на изба Staro Oryahovo Winery, България
 • Трофей за най-добро пенливо вино – Brut Rose на изба Edoardo Miroglio, България
 • Трофей за най-добро оранжево вино – Tri Morave reserve white на изба Vinarija Temet, Сърбия
 • Трофей за най-добро десертно вино – Sigalas Vinsanto на изба Domaine Sigalas, Гърция
 • Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Santorini Skitali на Hatzidakis Winery, Гърция
 • Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Barovo Red на изба Tikves Chateaux & Domaines 1885, Северна Македония
 • Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Malvasia на Monemvasia Winery, Гърция 
 • Трофей за най-добър дизайн на етикет – Vinarija Jungic, Босна и Херцеговина

Останалите участници в оспорваната надпревара си разделиха двойни златни, златни, сребърни и бронзови отличия. Наградите за най-добро вино по държави – Best of Show – бяха обявени още след края на конкурса в Белград, а по време на официалните “Балкански винени Оскари” избите получиха и статуетките си. Българската изба победител е Вила Мелник.

Ето и на кого бяха присъдени отличията Best of Show по страни:

 • Албания – Belba winery, Chardonnay, 2019
 • Босна и Херцеговина – Vinarija Jungic, Tamjanika Premium, 2018
 • България – Villa Melnik, Rare Varieties Melnik 13 Jubilee, 2017
 • Гърция – Estate Argyros Vinsanto 20 years Barrel Aged, 1996 f
 • Румъния – Familia Vladoi, Ravak White, 2019
 • Северна Македония – Chateau Kamnik, Terroir Vranec Grand Reserve, 2015
 • Сърбия – Vinarija Veritas, Momentum Cabernet Sauvignon 2017
 • Турция – Suvla winery, Karasakis Reserve, 2017
 • Хърватия – Caric winery, Plovac Ploski Barrique 2013
 • Черна гора – Plantaze, Stari Podrum Marcelan & Petit Verdot & Merlot, 2013

“Миналата седмица Конкурсът се проведе за първи път в Сърбия и мина изключително успешно. Благодаря на журито от цялото си сърце за чудесния труд. Тази година съдиите избраха наградените сред рекорден брой участници”, каза Галина Нифору, директор на BIWCF. Тя покани на фестивалната сцен Елена Младеновска, президент на асоциацията Wines of Macedonia. 

“Ние на Балканите трябва не само да пием хубаво вино и да хвалим вината си, а и да си вярваме и да се подкрепяме”, сподели в речта си Елена Младеновска.

Балканският международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата, Сръбската търговско-промишлена палата, SAVEZ – Сдружението на сръбските винопроизводители, SERSA – Организацията на сръбските сомелиери, както и с медийното партньорство на БНР, списание Мениджър, Vino & Fino magazine, Oinohoos magazine, Moto Pfohe Rent a Car, Exporter.bg, Мама Нинджа, Hit-bg.com, WineBG.info, списание Твоят бизнес, b2b media.bg, InFoodVeritas.com, ExpoWorld.bg, Agro TV, Стандарт, PROGRESSIVE magazine, White Water, Аз чета, Жената днес, Winetours.bg, Wineo.bg, Bulgaria Wine Тours, Арт Идея Бг, Bulgaria Wine Тours, Fresh Cuts of Life, предаването “Винена одисея” on  Balgare TV, wineo.bg, WineTourMaker.com, Apollowine.com, Autentika, Turističke priče, Vinopedia, In your pocket, Visitskopje, Sofiaadventures, Vino.mk, Exotic Wine Travel, Vin2.ro, Winepeople.ro.

Тази новина и снимки от Божидар Марков можете да свалите тук.

За допълнителна информация:

Диляна Денева, Агенция BookMark
dilyana@bookmark.bg
0899 190 284