Петъчна оперативка №7: Истории от дигиталния свят

Posted on: май 28, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Петъчна оперативка №7: Истории от дигиталния свят

В седмото издание на нашата петъчна оперативка Мила Ташева и Теди Рафаилова разказаха за силата на Story формата и защо е важно да можем успешно да го използваме, докато разказваме своите дигитални истории.

Story ви позволява да публикувате снимки, да споделяте постове и събития, както и кратки видеа с продължителност до 15 секунди в Instagram и до 20 секунди във Facebook. При създаването на своите Story потребителите могат да използват различни стикери и режими, които по-добре могат да предадат посланието ви на аудиторията.

Това е формат, който дава най-голяма свобода на въображението. Потребителите, които са усвоили тънкостите на тези кратки клипчета, успешно ги използват, за да разказват за своя бизнес, каузите, които подкрепят, и да споделят своите послания.

Статистиките от проучванията на ежедневната активност в Instagram показват, че над 500 милиона потребители използват Story формата всеки ден. Според същото проучване, общо в платформите, които Facebook притежава, Story функциите се използват от половин милиард потребители ежедневно.

Защо са толкова ефективни?

Story-тата са кратки, визуално атрактивни, заемат цялата площ на екрана и бързо привличат вниманието на потребителя.

Толкова голяма е силата на този формат, че професионалната мрежа LinkedIn реши също да го включи в платформата си. Потребителите на YouTube също вече го използват активно, за да промотират своето съдържание.

Най-богати възможности за създаване на интересни Story има в Instagram. Нови функции се добавят постоянно, а платформата активно стимулира създателите. Разполагаме и с възможност да използваме Story, за да създаваме спонсорирано съдържание.

Един от всеки четирима потребители от поколението на милениалите и поколението Z, които използват най-активно Instagram, признават, че избират какво да си купят според рекламите в Story. 15–25% от всички потребители следват линковете, които са част от тези сторита, за да посетят рекламодателя. Ето защо компаниите е добре да използват активно формата в кампаниите си.

Как да създадем едно Story и какво можем да включим в него?

Първата стъпка, когато създаваме своето Story, е да изберем дали ще качим видео, снимка или ще използваме цветен фон от платформата и върху него ще напишем текст или ще сложим стикери.

Можем да избираме между различни шрифтове, с които да оформим текста, както и цветове. Възможностите за брандирано съдържание и споделяне на връзки са изключително полезни, защото насочват аудиторията ни към външни източници.

Стикерите за Story, които Facebook и Instagram предлагат, са чудесен начин да предадем информация или да дадем възможност на последователите и приятелите ни да ни пишат.

Повече за всички възможности, които стикерите за Story дават, можете да разберете от видеото.


Независимо как ще изберем да оформим своето Story, не бива да забравяме, че то трябва да бъде достатъчно интересно, за да грабне вниманието още в първите секунди. То трябва да носи ясно послание, защото именно това е и неговата основна функция – да разкаже кратка история на всеки, който го гледа.

Гледайте следващата ни оперативка – този петък, 29 май, от 17:30 ч. на Facebook страницата на агенция BookMark, когато Мила Ташева и Александър Кръстев ще разкажат защо си струва да инвестираме в email маркетинг и какви са дорбите практики в тази посока.

 Получавайте интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇