Райън Рослански в първия си ден като CEO на LinkedIn: По-важно е от всякога да се вслушаме в нуждите на нашите потребители

Posted on: юни 2, 2020 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Райън Рослански в първия си ден като CEO на LinkedIn: По-важно е от всякога да се вслушаме в нуждите на нашите потребители

От 1 юни професионалната мрежа LinkedIn вече е с нов главен изпълнителен директор – досегашният вицепрезидент по развитието на продуктите Райън Рослански. В първия си работен ден на новата позиция Рослански пусна писмо до служителите на компанията с няколко основни послания. Сред тях са важността на това LinkedIn да остане лидер сред иновациите в областта на пазара на труда, работата като един голям организъм за справяне със заплахите от пандемията и разрастващия се расизъм в САЩ, както и налагане на по-бързи темпове на въвеждане на иновации в рамките на компанията.

Вижте цялото писмо, преведено от най-новия член на екипа ни Александра Черешева. 

Много рядко някой да прави добро за света и да се справя добре с бизнеса вървят ръка за ръка. Ние обаче имахме щастието да прекараме последните 11 години, изграждайки LinkedIn, докато правим и двете. Имах щастието да работя във всяка част от нашата „екосистема“ – от най-голямата световна професионална общност до 5-те различни бизнеса, изградени около нея. Имах щастието да се уча от истински визионери като Рийд и Алън*. Имах щастието да стоя „на първия ред“ на майсторския клас по лидерство на Джеф**. И имам щастието да продължа да изграждам следващото поколение LinkedIn с всички вас.

Не си представях, че ще встъпя в новата си роля на изпълнителен директор по време на пандемия. Освен това, поемам тази роля във време, в което отново се насажда системен расизъм в САЩ. Предизвикателствата пред нас са сериозни, но въпреки това съм по-уверен от всякога, че няма друга работа, която бих предпочел да имам.

Това е така, защото нашата компания съществува, за да създава икономическа възможност за всеки член на глобалната работна сила, независимо от неговия произход, адрес, раса, пол, сексуална ориентация, друг избор или предпочитания. Сега, повече от всякога, това означава свързване на хората един с друг и с работните места, информацията и уменията, от които имат нужда. Означава, че трябва да се даде възможност на компаниите да се свързват виртуално със своите клиенти и служители също толкова ефективно, колкото го правеха досега лице в лице; и включва подпомагане на правителствата да изградят своите икономики на бъдещето.

The LinkedIn Ecosystem. Илюстрация: LinkedIn.com
The LinkedIn Ecosystem. Илюстрация: LinkedIn.com

Честта, която изпитвам при заемането на тази позиция, е съчетана с чувство на голяма отговорност. Ние сме в уникална позиция, в която помагаме да бъде определено бъдещето на работата и го правим по начин, който е едновременно иновативен и справедлив. Това, което ми дава невероятна увереност, е да знам, че всички ние споделяме тази отговорност заедно. Нашата култура и ценности са в основата на нашия успех до този момент и те ще бъдат водещата сила, докато пишем и следващата глава заедно.

Винаги сме се стремили да бъдем начело в света, в който навлизат професионалистите, и в момента също е така. Промените, които видяхме през последните пет месеца, ще създадат нови потребности у нашите потребители и техните клиенти. Много от които ще са специално установени, за да посрещнат:

  • Взаимодействията и работата, които преди са се извършвали лично, сега се извършват дистанционно, а виртуалните общности ще играят все по-важна роля, за да свързват хората професионално и социално;
  • Работната ръка става все по-глобализирана и разнообразна, тъй като вече няма нужда хората да се събират на едно и също географско местоположение или часова зона;
  • Достъпът до достоверни, надеждни и навременни новини и гледни точки се превръща в сложна мисия, тъй като хората и компаниите се ориентират към смяна на модела на работа и трябва да вземат бързи решения, които обаче имат трайно въздействие;
  • Успехът на онлайн обучението, виртуалните продажби и виртуалните събития променят завинаги това, което хората трябва да правят физически;
  • Работниците на първа линия и тези, на които им липсват уменията на бъдещето, ще бъдат изместени и изправени пред трайна безработица/недостатъчна заетост. Повече от всякога е нужно да удвоим усилията си върху изградения от нас своеобразен пазара на умения, за да помогнем на тези служители да се преквалифицират и да преминат към позициите на бъдещето.

Ние играем основна роля при формирането на всички тези промени в парадигмата. Но възползвайки се от посочената възможност и поемайки тази отговорност, от нас се изисква да увеличим темпото си на иновативност. Екосистемата на LinkedIn е ненадминат инструмент за предоставяне на икономическа възможност на професионалистите по целия свят. И сега, повече от всякога, трябва да гарантираме, че работим като един екип – #OneLinkedIn, срещу най-критичните проблеми, които трябва да решим. Всеки трябва да разбере как неговата работа би се вписала в стратегията и функцията на компанията. Трябва да сме разумни в това къде инвестираме, къде се фокусираме, къде изграждаме и къде спираме да изграждаме. Никога не е имало по-важно време, в което да се вслушаме в нуждите на нашите потребители и клиенти, защото ние съществуваме като компания, за да им помагаме да се свързват и ориентират в света на работните отношения.

Докато изграждаме следващото поколение LinkedIn, ние имаме ясното предимство да сме част от екосистемата на Microsoft, един от най-големите иновационни двигатели в света, който играе значима и положителна роля във всяка част на Земята. Аз лично съм благодарен, че работя заедно със Сатя и висшия мениджърски екип на Microsoft в прецизирането на нашите виждания за предоставяне на възможности на хората и компаниите, изпълвайки нашите основни убеждения за силата на технологиите като енергия за правене на добрини.

И що се отнася до използването на технологията в тази посока, отвратителните действия на расова несправедливост в САЩ през последните няколко седмици са ясно напомняне, че имаме важна роля в създаването на по-справедливо бъдеще. Аз съм решен да застана до всички вас и да използвам нашата платформа, за да адресираме предизвикателствата на системата и да помогнем за реализирането на значими промени. Ние сме по-силен отбор заради нашите различия. Когато се обединим, водени от нашата визия и бъдем единни в нашите ценности, няма съмнение, че ще успеем.

Алън Кей**** казва: „По-лесно е да измислиш бъдещето, отколкото да го предвидиш“. Не мога да не се съглася с него. Да започваме!

RR

* Рийд Хофман и Алън Блу, двама от създателите на LinkedIn.
** Досегашният главен изпълнителен директор и настоящ председател на борда на LinkedIn Джеф Уийнър.
*** Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft.
**** Алън Кей е американски компютърен учен, разработил някои от основните принципи при създаване на персоналния компютър.

Превод на писмото: Александра Черешева