Петъчна оперативка №9: Спортен маркетинг: Пренареждане

Posted on: June 9, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Петъчна оперативка №9: Спортен маркетинг: Пренареждане

Петъчната си оперативка посветихме на спортния маркетинг. Той включва широка гама дейности – от участието на спортни звезди до изживяванията на фенове, които посещават събития. Тази област от маркетинга е по-специфична, но също така следва общовалидните правила и тенденции.

Гост на BookMark и нашата оперативка беше спортният журналист Георги Филипов. Александър Кръстев разговаря с него за връзката между спорта и маркетинга, партньорствата и рекламите в спорта.

Епидемията от COVID-19 постави спортисти, спортни клубове и техните партньори в трудно положение, заради отменените състезания и нарушения тренировъчен график. Социалната изолация се оказа предизвикателство не само за практикуващите спорт професионално, но и за феновете. “Живият спорт е незаменим, защото никога не знаеш как ще завърши историята”, каза Георги Филипов. Именно тази тръпка сега липсва най-много на любителите на спорта и когато състезанията и спортните събития се завърнат, интересът към тях ще бъде и по-голям. Така спортният маркетинг може да се превърне в мощен инструмент за популяризиране на компаниите, които подкрепят спорта, и техните продукти.

Силата на публиката на стадионите, подкрепата на привържениците на определен спортен клуб или състезател, влияят върху мотивацията за игра. Разбира се, връзката между спортистите и феновете е двустранна и още в първите дни на извънредното положение много спортисти, осъзнавайки силата на своето влияние, започнаха да насърчават последователите си в социалните мрежи към запазване на активен начин на живот.

Говорейки за спортен маркетинг, не бива да забравяме, че спортните звезди са сред първите инфлуенсъри. Взаимодействието между спортисти и конкретни брандове може да бъде изключително благодатно. Но изследванията на Георги и “Капитал” показват, че потенциалът на българския спортен маркетинг не се използва пълноценно, а спортистите все още не са предпочитани рекламни лица. Според него предпазливостта на компаниите спрямо спортистите се дължи на комбинация от техния имидж и проучвания, които не свързват личностите като “посланици на бранд” с директни продажби.

„Биографичният сериал за Майкъл Джордан и Chicago Bulls е майсторски клас по лидерство“, пише в свой статус в професионалната мрежа LinkedIn Георги Филипов. Архивните кадри, които са включени в The Last Dance, предизвикват голям интерес у феновете, а самата тя е чудесен пример за използването на спортния маркетинг в развитието на бранда на клуба.

Публичният имидж на посланиците на един бранд е много важен за неговото развитие и в този смисъл Джордан е чудесен избор, защото той е лицето, което свързваме пряко с промяната в баскетбола. Същевременно той разчупва стереотипите със своето поведение, своя специфичен стил на комуникация, носейки различна динамика в отношенията между играчите в отбора. Това често не се посочва като градивно поведение, но понякога дава положителни резултати, предизвиквайки екипите и личностите в тях към повече старание.

Спортът е дейност, която има за цел да сближава хората без значение от тяхната раса, етническа, политическа или религиозна принадлежност. Във време на предизвикателства, които ни разделят и противопоставят, той може да има обединяваща роля, а подкрепата на компаниите за развитието му може само да им помогне да утвърдят и собствения си бранд. Повече за добрите практики в сферата на спортния маркетинг разберете от видеото:

Следващата ни оперативка можете да откриете този петък от 17:30 ч. на страницата ни във Facebook. Тя ще бъде посветена на социалните продажби.

Получавайте интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇