Петъчна оперативка №8: Email маркетинг. Все още ли?

Email маркетинг. Все още ли?
Posted on: юни 2, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Петъчна оперативка №8: Email маркетинг. Все още ли?

Осмата си петъчна оперативка посветихме на email маркетинга. Мила Ташева и Александър Кръстев споделиха добри практики и ценни съвети как компаниите могат да използват този инструмент, за да подобрят комуникацията със своите клиенти и партньори.

Макар някои маркетолози да бързат да “погребат” email маркетинга, той е тук, за да остане, показват данните от проучванията. Много от потребителите на социални мрежи предпочитат те да останат тяхно лично пространство, в което общуват предимно със своите приятели, а комуникацията с брандове да бъде осъществявана чрез email.

А и В на речника на email маркетинга

Open Rate: Процентното съотношение на отворените от потребители писма спрямо всички изпратени.
Click through rate: Процентното съотношение на брой кликове спрямо общия брой отворени писма.

“Около 23% е нормалният open rate, който може да се очаква при една по-голяма база данни”, споделя Александър Кръстев.

Според изследване на Hubspot 99% от потребителите проверяват своя email всеки ден, а над 70% от тях преглеждат съдържанието на своята виртуална пощенска кутия повече от десет пъти дневно.

73% от милениал поколението (родените между 1980 и 2000 г.) предпочитат бизнес комуникацията и комуникацията с брандове, която е свързана с търговски послания, да бъде осъществявана чрез email.

В B2B комуникацията (бизнес към бизнес) email също запазва своето място като предпочитан начин на връзка.

Какво можем да изпращаме?

Можем да информираме нашите клиенти и партньори за кампании, за нови продукти и промоции, можем да им предоставяме възможност да получават бюлетини или друго полезно съдържание, създадено или курирано от нас, направо на своята email поща.

Когато подготвяме своето съобщение, трябва да спазваме няколко основни правила. Информацията, която искаме да изпратим, трябва да бъде формулирана точно, посланието на съобщението трябва да бъде ясно и конкретно. Важно място заемат и полезните връзки.

BookMark Tip: Надписаните изображения, приложени в email, имат предимство в борбата за внимание на потребителите.

Email съобщенията са и една от най-личните форми на комуникация с клиенти и партньори. Можем да използваме тези писма, за да попитаме своята аудитория за нейните нужди, за предизвикателствата, пред които нашите партньори са изправени, за очакванията, които нашите клиенти имат. В своя статия за блога на BookMark Мила Ташева разказва за трите важни писма, които всеки мениджър трябва да изпрати в началото на криза.

Добър пример за персонализирана комуникация с клиенти имат компании като Amazon. Goodreads, който е част от голямото им семейство, изпраща персонализирани email препоръки до своите потребители, съдържащи заглавия, които могат да им бъдат интересни, базирани на книги, с които те са взаимодействали.

BookMark Tip: 56% от брандовете отчитат увеличаване на open rate, ако има емоджита в заглавието.

За провеждане на ефективна комуникация, важно е базата с email адреси, с която разполагаме, да е съставена от потребители, които имат интерес към нашето съдържание и продукти. Изграждането и увеличаването на тази база данни е от първостепенно значение.

Как да увеличим своя мейлинг лист?

На видно място в сайта на компанията можем да поставим поле, на което посетителите на сайта ни да се запишат с email за бюлетин или новини. Pop up прозорците за абонамент са алтернатива, която също не бива да се подценява.

Можем да публикуваме и кратък текст, а подробности към него да бъдат достъпни след оставяне на email адрес за връзка. Друг тип lead magnets са електронните книги и документи, които се изпращат след записване с email.

Още полезни съвети за email маркетинга открийте във видеото:


Следващата ни оперативка можете да откриете този петък от 17:30 ч. на страницата ни във Facebook. Тя ще бъде посветена на социалните продажби, тенденциите в тях и възможностите, които откриват пред нас.

Получавайте интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇