Петъчна оперативка №5: Добрият стар LinkedIn, който стана “новата звезда”

Posted on: May 14, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Петъчна оперативка №5: Добрият стар LinkedIn, който стана “новата звезда”

В края на всяка работна седмица, ние от BookMark споделяме своята петъчна оперативка на живо в страницата ни във Facebook. В тези живи предавания разказваме за новостите в дигиталния маркетинг, за добрите практики, които сме усвоили, и за тези, които скоро сме открили.

Първата си петъчната оперативка за май посветихме на темата “Добрият стар LinkedIn, който стана “новата звезда”. В тази статия ще намерите акцентите в нея.

LinkedIn е връзката между таланта и възможностите.

Това е мястото, в което всеки един професионалист може да намери потенциална възможност за развитие. Тя е професионалнаТА социална мрежа, най-голямата в света с над 690 млн. потребители. LinkedIn се разраства изключително бързо и дори в България, където митът “никой не използва LinkedIn” е все още жив, тя има над 890 хил. потребители.

С какво тази социална мрежа е по-различна от останалите? – Качеството е на първо място.

В LinkedIn постиженията и опитът имат значение.

“LinkedIn е мястото да показваме какво можем, как го постигаме и да показваме, че се развиваме”, каза Александър Кръстев.

В резултат на епидемията от COVID-19 и извънредните мерки, които много държави въведоха, все повече хора работят от своя дом. Това провокира и появата на немалко нови тенденции сред потребителите в социалните мрежи, които намериха отражение и в LinkedIn.

Как се промени поведението на потребителите?

За март от LinkedIn обявиха, че най-сериозен е ръстът в интереса към стрийминга в платформата, размяната на съобщения е нараснала с 55%, а публикуваното съдържание – с 60%. Най-голяма ангажираност се наблюдава при постове, които говорят за това как компаниите са полезни във времето на COVID-19, как те помагат на обществото и екипите си, какви са мерките, които предприемат.

“Бих могла да посоча като пример в това отношение един от нашите партньори – Forbes Bulgaria. Най-голяма ангажираност имат техните постове, свързани с иновативни решения, които професионалисти и компании споделят във връзка с пандемията”, каза Диляна Денева.

Като всяка разрастваща се платформа, LinkedIn се стреми да дава нови инструменти на своите потребители, за да им помага да достигнат до нови клиенти и партньори.

Един от тези инструменти са LinkedIn Events, които вече са достъпни и за фирмените страници. Те са изключително подходящи за компании, които организират обучения и конференции.

И докато LinkedIn Events могат да насочат потребителите към определено събитие, то друга нова функционалност може да има позволи да участват активно в такива. LinkedIn Live, чието потребление се е увеличило със 158%, е инструмент, който дава възможност на потребители и компании да излъчват предавания на живо, провеждайки срещи, събития, уебинари. Съвсем скоро ще можем да свързваме нашите LinkedIn събития с живи предавания.

“Този формат осигурява голяма доза личен контакт и това е причината много от най-известните инфлуенсъри като Гари Вайнерчук да го използват”, сподели Мила Ташева.

В услуга на HR специалистите и търсещите нова работа е разработена и функцията LinkedIn Video Intro. Тя ще позволи на потребителите да представят себе си или да отговорят на определен въпрос, който им е зададен. Това ще улесни кандидатите и HR-те в процеса, който предшества провеждането на интервю за работа.

Все по-честа практика е интервютата с кандидати да бъдат виртуални. LinkedIn Learning предлага полезни съвети за това как кандидатите могат да се подготвят и да проведат успешно едно онлайн интервю.

BookMark Tip: При подготовката за видео интервю важат както основните правила за техническа подготовка за онлайн събитие, така и правилата на бизнес етикета. Важно е да бъдем готови навреме и с подходяща аудио-визуална връзка, да предаваме от спокойна среда и да бъдем съсредоточени.

LinkedIn Story е новата функция, която има потенциал да разчупи облика на платформата. Подобно на Story форматите в Instagram и Facebook, LinkedIn Story ще позволяват споделяне на снимка или видео с продължителност до 20 секунди, както и добавяне на стикери. Към момента те са достъпни само за потребителите в Бразилия и Холандия.

От LinkedIn обещават да продължават да добавят нови функционалности в услуга на потребителите си, а ние обещаваме да продължим да споделяме интересна и полезна информация!

Гледайте видео от срещата:

Ако искате да получавате новини и полезни съвети за работа с LinkedIn директно на електронната си поща, абонирайте се за нашия LinkedIn бюлетин!