Невена Басарова-Дичева: Емпатията е движещата сила на човечеството

Posted on: декември 4, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

Невена Басарова-Дичева: Емпатията е движещата сила на човечеството

Рубриката “BookMark представя…” се завърна тази седмица с разговор за емоционалната интелигентност между основателя на BookMark Александър Кръстев и Невена Басарова-Дичева, експерт по социален и бизнес етикет, основател на Първа детска академия за добри обноски и автор на бестселърите “Детска академия за добри обноски” и “Упражнения по етикет” (изд. “Софтпрес”).

Емоционалната интелигентност наричаме съвкупността от няколко умения и избирането на подходящо поведение, което да изрази тези емоции. Уменията по емоционална интелигентност са свързани с успешната реализация в професионален и личен план. Докато човек се ражда с емоциите, тези умения се учат и могат да бъдат усвоени от деца, а също и да работим над тях вече като възрастни. 

Басарова разказа за работата на американския психолог Пол Екман, който дефинира петте универсални емоции – страх, тъга, радост, отвращение и гняв, с които човек се ражда. 

“Когато говорим за емоционална интелигентност, човек вече осъзнава, назовава и управлява тези емоции и съответно намира поведението, което да му позволи да бъде разбран правилно в изразяването им”, каза гостуващият експерт. 

Темата на разговора естествено се насочи към подхода за възпитаване на децата в емоционална интелигентност. “Всичко започва от разговорите за емоциите. Децата, които все още не умеят да ги разпознават, често могат да объркат тъгата с гняв, страха с отвращение и т.н. Опознаването и осъзнаването на емоциите и причините, които ги провокират, са пътят към изграждането не само на емоционална интелигентност, но и на усещане за емпатия”, посъветва зрителите Басарова. 

Липсата на умения за емоционална интелигентност може да ни навреди и в професионален план. Когато говорим за бизнес, на фокус излизат асертивността, себезапазването, уменията за управление на конфликти и проверката на реалността. Невена Басарова представи всяко от тях накратко, както и ролята им за отношенията в бизнес среда. 

Асертивността е умението да отстояваш мнението си, без да бъдеш груб, зачитайки правата, мнението и позицията на другите. 

Себезапазването е умение, изключително важно в ситуацията, в която се намираме всички през последната година. То ни помага да съхраним психическите си сили и енергия, за да останем пълноценни както на работа, така и у дома. 

Не бива да подценяваме и оптимизма, комбиниран с умението за проверка на реалността – да умеем да имаме реалистична преценка за ситуацията, но да не губим надежда за бъдещето. 

“Емпатията е движещата сила на човечеството”, смята Невена Басарова – “Некоректно е да казваме “Знам какво ти е”. Не знаем. Можем да съчувстваме и съпреживяваме. Често на гнева можем да помогнем именно с емпатия”, допълва тя. 

В края на разговора Александър и Невена обсъдиха основите на методиката “гъвкава дисциплина”, разработена от експерта по етикет и нейните приложения в корпоративна среда. Тя е базирана на уважение и йерархия, въвеждането на различни по сила правила и поощренията и похвалите. Така, в рамките на общите правила, всеки има свободата да се развива и да бъде креативен. 

Запис на целия разговор можете да гледате тук, а по-долу сме събрали няколко съвета за емоционална интелигентност по време на локдауна:

Очаквайте следващите срещи от поредицата “BookMark представя…” и се абонирайте за нашия бюлетин 👇👇👇