Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Posted on: януари 22, 2020 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Вълнуващи експерименти очароваха децата на премиерата на “Вълшебникът се смее последен”

С научни експерименти за деца и най-горещите новини около “Приключенията на мотовете” на издателство „Мармот” бе представена четвъртата книга от поредицата – „Вълшебникът се смее последен”. Готви се театрална постановка, вдъхновена от мотовете, плюшените играчки с героите ще бъдат в България съвсем скоро, а вече и трите части от поредицата за пухкавите литературни герои са достъпни за слушане в платформата за аудиокниги Storytel.

Радостина Николова, съосновател на „Мармот” и съавтор на поредицата за мотовете, разказа за бъдещите проекти  на издателството и за изминалите четири години от излизането на предпоследната част.

“През тези четири години проведохме над сто срещи с деца из цялата страна. Немалко срещи се случиха и извън България. Най-вълнуващото пътешествие на мотовете беше до Китай, където поредицата беше публикувана през 2018 г. и за по-малко от шест месеца се продадоха 50 хиляди копия”, каза Николова.

Тя обяви и че след многобройни запитвания за плюшени играчки мотове, до около два месеца малките пухени създания Мукс и Пагу ще се появят “от плът и кръв” и ще могат да бъдат закупени от сайта на изд. „Мармот”.

Сред гостите на премиерата беше актрисата Йоанна Темелкова, с чийто глас може да чуете първите три части от “Приключенията на мотовете” и специалното издание “Коледни вулнения в света на мотовете” в платформата за електронни и аудиокниги Storytel. Тя ще участва и в друг специален проект, вдъхновен от мотовете. Заедно с Мирена Керезова, създател и главен редактор на първия в България информационен сайт за театър – LoveTheater.bg, подготвят театрална постановка.

“До края на годината ще имаме удоволствието да ви поканим на детско театрално представление, което имаме амбицията да превърнем в голямо събитие. Влагаме цялата си любов и вярваме, че ще се получи нещо невиждано за България”, каза Йоанна Темелкова.

Един от основните вдъхновители и съавтор на поредицата за  мотовете Андрей Михов също излезе на сцената до своята съпруга Радостина Николова, заедно с дъщеря им Емили.

“С Ради си бяхме говорили, че четвъртата част от поредицата ще е по-различна от останалите и така се роди идеята за Вълшебника. Надявам се да се забавлявате да я четете така, както ние се забавлявахме да я пишем”, сподели той.

Илюстраторката на поредицата Мелина-Елина Бондокова, която авторката нарече “третото колело, което задвижва целия проект”, също се включи в специалната вечер. Тя беше записала поздравително видео за премиерата на „Вълшебникът се смее последен”, в която мотовете оживяват под четката ѝ.

Златина Димитрова, консултант на книгата “Шантавѝя до шия” от Радостина Николова и съосновател на “Корпус за бързо гърмене”, забавлява децата на събитието, като им показа нагледно магията на науката, защото често в живота наричаме магия точно онова, за което нямаме обяснение.

„Мармот“ е семейно издателство за детска литература, което търси и налага заглавия извън задължителната литература или класическите произведения, по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.

За книгата:

Автори: Радостина Николова, Андрей Михов
Илюстрации: Мелина-Елина Бондокова
Корица: мека
Брой страници: 160
Подходяща за възраст: 6-10 г.
ISBN: 9786197241129

Тази новина и визуални материали от книгата може да свалите тук, а снимки от премиерата – тук.

За допълнителна информация:

Милена Ташева
BookMark
mila@bookmark.bg
0878889349