LinkedLetter #11: Съкращения в LinkedIn и ролята на изкуствения интелект в подбора на кадри

LinkedLetter 11
Posted on: юли 24, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

LinkedLetter #11: Съкращения в LinkedIn и ролята на изкуствения интелект в подбора на кадри

Единадесетото издание на LinkedLetter идва с недотам добри новини за компанията, която, като повечето представители на бизнеса, не е имунизирана срещу последствията от COVID-19 кризата. Ще откриете и любопитна информация за ролята на изкуствения интелект в отдалечения подбор на кадри.  Не пропускайте да се абониране за седмичния ни бюлетин за новостите около LinkedIn – формата за записване е в края на материала.

LinkedIn съкращава 960 работни места заради отслабения от пандемията трудов пaзар. Трудното решение беше съобщено от изпълнителният директор на компанията Раян Рослански в писмо до служителите. 

“Това са единствените съкращения, които планираме. Процесът е болезнен, но компания с визия толкова дръзка, колкото е нашата, трябва да взема и трудни решения. Предвид всичко, което се случва по света, визията ни е по-важна от всякога. Вярвам, че ще излезем от всичко това по-силни и устойчиви от всякога”, завършва писмото си Рослански. Целия текст и плановете на компанията за подкрепа на служителите можете да прочетете тук.

micsoftMicrosoft с 13% ръст на приходите през последното тримесечие, а LinkedIn забавя ръста си. Необходимостта от облачни услуги и софтуер при налагането на дистанционната работа като мярка за предотвратяването на COVID-19 донесе приходи от 38 млн. долара на Microsoft, но забави ръста на LinkedIn. Откакто придоби професионалната мрежа през  2016 г., технологичният гигант се радва на тримесечия с почти двоен на сегашния ръст на приходите. В края на юни от Microsoft предупредиха, че в последните седмици на тримесечието се наблюдава забавяне в лицензирането на продукти, особено в малкия и средния бизнес, и намаляване на разходите за реклама в LinkedIn. Подробен анализ може да прочетете във Venture Beat.

изкуствен интелектКак LinkedIn се адаптира към търсенето на работа в условията на социална дистанция разказва Томър Коен, глобален продуктов мениджър на LinkedIn за видео поредицата „Now What“ на CNET. Той описва как работодателите и търсещите работа се приспособяват към отдалеченото наемане и каква роля играе използването на изкуствен интелект (ИИ). Много от новите инструменти на LinkedIn са захранвани от ИИ, чиято задача е да свърже правилните хора с подходящите за тях възможности. Колкото повече информация споделят потребителите – например, ако активно търсят работа – толкова по-добре се справя изкуственият интелект. “Сега се налага да наемеш някого, без изобщо да имаш възможност да се видиш с него на живо в продължение на месеци. Затова трябва платформата да предполага определено ниво на доверие”, разказва Коен. Целият разговор можете да изгледате тук.

Ако искате да се запознаете с най-ефективните начини да използвате функционалностите на LinkedIn за изграждане на личен или корпоративен бранд, запишете се курса по LinkedIn Marketing с лектор Александър Кръстев. Той ще се проведе от 4 до 30 август в платформата на SoftUni Digital. Запишете се до 2 август тук

Ако искате да получавате новини и полезни съвети за работа с LinkedIn директно на електронната си поща, абонирайте се за нашия LinkedIn бюлетин!