Колелото на идейното лидерство – най-добрите практики на бизнес лидерите в лесни стъпки

Колелото на идейното лидерство
Posted on: February 7, 2020 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Колелото на идейното лидерство – най-добрите практики на бизнес лидерите в лесни стъпки

През последните три години международната комуникационна компания Edelman и професионалната социална мрежа LinkedIn си сътрудничат, за да изследват влиянието на идейното лидерство (thought leadership) върху бизнеса. Резултатите от тазгодишното им проучване потвърждава тезата, че организациите с най-добри умения в създаването на навременно, провокиращо мисъл лидерско съдържание са много по-успешни от своите конкуренти в това да привличат вниманието на своята аудитория и да го превръщат в положителна резултатност.

Изследването е проведено сред 3275 служители на ръководни позиции в компании в САЩ, Австралия, Франция, Германия, Сингапур, Индия и Обединеното кралство.

В тази статия ще намерите съветите на Edelman и LinkedIn, схематично синтезирани в иновативната концепция на “Колелото на идейното лидерство” (Thought Leadership Flywheel). Всъщност ако трябва да преведем буквално flywheel, трябва да използваме термина “маховик” – машинен елемент, който служи за намаляване неравномерността при въртене. Аналогията с бизнеса и начина, по който една компания оперира, е чудесен. Всяка част от колелото има своята незаменима роля в осигуряването на плавен процес на работа, в случая – създаването на съдържание, което постига висока резултатност с оптимално използване на ресурсите на компанията.

Преди да стигнем до съветите за ефективни практики, нека първо се спрем на ключовите инструменти за успешно идейно лидерство. Изследването, на което се позовава тази статия, сочи три от тях.

 1. Нови гледни точки

Според участниците в анкетата поглеждането на дадена задача от нов ъгъл е сред топ характеристиките на идейното лидерство. Умението да създадеш нещо съществено ново е от ключово значение за работата в екип. Това може да включва разглеждането на потенциални предизвикателства, които не са били във фокуса на вниманието досега, или посочването на пропуски в стратегията. Подобно поведение създава среда на конкуренция на интелекта.

Противоположният начин на действие – повтаряне на това, което всички казват; предлагане на повърхностни, елементарни изводи; съсредоточаване предимно върху продаването на момента, а не върху допринасяне с ценни размишления – е гаранция за ниско ниво на функционалност.

 1. Крайни срокове и краткост

87% от участниците в проучването смятат, че фокусирането върху настоящата задача в срок е от изключителна важност. А според 75% от тях посланията трябва да са кратки и насочващи.

 1. Правилното разпределение е задължително

Запитани как попадат на иновативно, качествено ново съдържание, анкетираните отговарят така:

 • 54% са изследвали целенасочено дадена тема;
 • 26% са получили информацията директно от някой друг;
 • 18% са попаднали на рекламирано съдържание;
 • За оставащите 2% не се предоставя точна информация.

И така стигаме до колелото, което предоставя ценни съвети за професионалното ви поведение.

Използвайте белите полета

Намерете възможности за вашия бранд за провеждане разговори в правилното време

 • Търсете актуални теми, които представляват предизвикателство за вашите клиенти

Изследвайте теми, които са в пресечни точки на настоящите тенденции, наболелите проблеми за клиентите и приоритетите за развитие на вашата компания.

 • Подходете по неочакван начин

Проведете медиен анализ, който разкрива възможности да подходите по съвсем нов начин към широко експлоатирана тема. Можете да подходите дори по противоположен на обичайния метод.

 • Бъдете дръзки и изобретателни в разказването на истории

Не се ограничавайте единствено до данните от доклади/white papers. Намерете иновативен начин да погледнете на дадена тема, така че да се отличите от конкуренцията.

Бъдете релевантни

Силното идейно лидерство е тясно свързано с нуждите на клиентите

 • Избегнете капана “всичко за всеки”

Стеснете таргетираната аудитория спрямо конкретни параметри. Колкото по-специфична е аудиторията ви, толкова по-модифицирана спрямо нея трябва да е стратегията ви.

 • Запознайте се с клиентите си на терен

Ангажирайте търговски служители, които се срещат с директните клиенти и опознават нуждите им отблизо.

 • Използвайте технологични инструменти, които подпомагат креативното ви съдържание

Заложете на инструменти, които ви позволяват да персонализирате подхода си към различните аудитории и по различните канали.

Изградете своя визия

Лидерите на компании искат да знаят накъде отива техният бизнес

 • Обяснете не само “какво”, но и “защо”

Не посочвайте само тенденциите, демонстрирайте разбиране за причините зад тях. Опитайте се да обясните основополагащите причини за ключовите предизвикателства в индустрията.

 • Разкрийте коя е следващата стъпка за клиентите

Вдъхновете клиентите, като им покажете ползите от предложеното от вас и как то ще им даде конкурентно предимство пред останалите потребители в бъдеще.

 • Мислете мащабно

Покажете, че не мислите единствено за продажбите днес, а за цялостната среда, която се развива и определя търсенето утре.

Спечелете доверието

Да бъдете доверен източник е ключов елемент за изграждане на идейното лидерство

 • Показвайте хората от екипа си

Добре е аудиторията да познава хората от екипа ви – били те на ръководни позиции или редови служители. Така посланията на компанията се предават с личен елемент и по-голяма автентичност.

 • Предайте нататък, като учите клиентите как се решава даден проблем

Инвестирайте в съдържание, което е достоверно и правдоподобно, и минава отвъд промотирането на продукт или услуга. Предлагайте на аудиторията ценно знание, което би им било полезно. Щедростта се отплаща.

 • Стремете се към последователност и дългосрочност

Мислете в посока как едно събитие може да бъде част от цялостна стратегия, а не да остане еднократно. Така ще спечелите абонати и последователи, които ще са дълго време лоялна аудитория.

 • Бъдете рамо до рамо с доверени, разпознаваеми лица извън вашата компания

Повишете доверието към вас като установявате партньорства с инфлуенсъри във вашата индустрия, медии, академични специалисти, които аудиторията ви познава и в която има доверие.

Бъдете кратки и ясни

Краткостта е за предпочитане в бизнес средите

 • Поставяйте крайни срокове

Както журналистите трябва да извлекат най-важното от дадена история, така и вие се съсредоточете върху най-запомнящите се и бързо улавящи вниманието акценти.

 • Въвлечете читателя в своеобразно пътуване

Създайте кратко и разбираемо съдържание под формата на инфографика  или други илюстративни материали, които грабват вниманието, предлагат моментална полза и мотивират читателя да продължи със съдържание в по-дълъг формат. Разделяйте по-дългата информация на по-лесни за възприемане части.

 • Опростявайте сложните истории

Обмислете видео или аудио формат, който да предаде на потребителя по-сложно съдържание, като му придаде личен елемент.

Измервайте напредъка

Идейното лидерство не може да се оцени адекватно, ако не бъде контролирано

 • В края…

Преди да започнете кампания, помислете какви резултати очаквате от нея.

 • Работете с търговския отдел 

Бъдете в постоянен контакт с търговския отдел още от началото на кампанията ви и заедно следете как се движи интересът на аудиторията.

 • Използвайте инструменти за измерване спрямо вашите приоритети

Бъдете сигурни, че разполагате с правилните технологични инструменти и данни, за да анализирате представянето на кампанията – от разпознаваемост, до поръчки.

 • Фокусирайте се върху “кой”, вместо върху “колко”

Не се съсредоточавайте върху големите числа като импресии или анонимни кликвания. Поровете се по-надълбоко, за да установите качеството на интеракция с потребителите.

Използвате ли всички съвети за добри практики в ежедневната ви работа? Може би мислите, че те са приложими единствено за големите компании, които имат голям човешки и финансов ресурс за подготовка от всякакъв тип. Това обаче не е вярно. Разликата е в мащаба, но принципите остават същите. Така че не се колебайте да експериментирате смело, да бъдете дръзки в решенията си и непрестанно търсете начини да ставате по-добри. Дори най-успешната стратегия днес може да се окаже неефективна утре, тъй като тя работи в една постоянно променяща се екосистема с множество взаимосвързани елементи.

Оригиналното изследване можете да видите тук:

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇