Kaкво трябва да знаем за LinkedIn Articles?

LinkedBlog Cover Images
Posted on: October 29, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

Kaкво трябва да знаем за LinkedIn Articles?

LinkedIn Publisher – платформата, през която имаме възможност да публикуваме по-дълги статии (Articles), е една от най-интересните и полезни функционалности, които професионалната мрежа предлага на своите потребители. За нея гласувахте да разкажем в седмичната анкета на страницата на BookMark. Всяка седмица можете да избирате темата на следващата статия, която да подготвим за блога на BookMark. 

Бил Гейтс, 2019 (снимка: Wikipedia)

LinkedIn Publisher ни позволява да публикуваме по-дълги текстове (Articles), в които да вграждаме различно мултимедийно съдържание – снимки, видеа и т.н., както бихме правили в собствения си сайт или друга блог-платформа. Този формат първоначално бе достъпен само за участниците в програмата LinkedIn Influencers и е сред любимите на Бил Гейтс. В стремежа си да помогнат на потребителите да допринасят със знанията си и да са полезни на останалите в платформата, LinkedIn отвори програмата за всички потребители. Възможността за публикуване на статии е достъпна по подразбиране и за разлика от Content Suggestions за корпоративните страници, не е необходимо да активирате нищо допълнително. 

Как обаче да използваме максимално ефективно възможностите на този формат? 

Като при всеки професионален текст, подготовката е важна. Изберете тема, по която има какво да кажете и да допринесете със задълбочена и полезна информация. Подгответе и оптимизирайте текста за публикуване, като планирате допълнителни материали, от които ще се нуждаете. LinkedIn Publisher ви позволява да допълните текста си с различно мултимедийно съдържание – снимки, слайдшоу и видео. 

BM съвет: Преценете на какъв език да публикувате статията си. LinkedIn Publisher се използва от новинарските редакции на LinkedIn за куриране на съдържание по важни теми за конкретни пазари. Ако статията ви е на английски по тема с международно значение или очертава специфични тенденции за конкретен пазар, има възможност да попаднете в някой от тези дневни дайджести. 

Започнете със заглавното изображение. То трябва да бъде широко поне 700 пиксела, като платформата ви позволява два различни формата на самата картинка. Помислете дали изображението да не бъде със специфично за вашата компания брандиране.

Тук е моментът да напомним, че социалните мрежи не са мястото, където да рискуваме с използването на снимки и изображения с неуредени авторски права. Вече има достатъчно безплатни ресурси, където да намерите висококачествени, професионални изображения за свободно ползване. Сред най-препоръчваните от екипа ни са Pixabay, Freepik и Unsplash

Едно от най-важните неща за всеки един текст е заглавието. То трябва да подканва хората да отворят статията ви, без да бъде подвеждащо – оставете гръмките възклицания на жълтите медии, те нямат място в LinkedIn. 

Отделете време не само за писане, но и за внимателен преглед на текста. Добър вариант е да го дадете за “второ мнение” на колега или приятел, който освен да даде обратна връзка по конкретната тема може да забележи някоя изпусната запетая или пропусната буква, както и да ви помогне да изгладите стила си. Текстовете, които са написани грамотно и стилистично издържани, е по-вероятно да бъдат прочетени докрая. 

BM съвет: Платформата не дава възможност да видите preview на това как ще изглежда статията ви, преди да я публикувате, но можете да използвате опцията за запазване на чернови вместо това. След като оформите статията си, натиснете падащото меню  Publishing menu  в горния ляв ъгъл и изберете Share draft. В изскачащия прозорец натиснете Copy, за да копирате URL адреса на черновата си – можете да видите как ще изглежда статията ви веднъж публикувана или да я изпратите на приятели за обратна връзка. 

И като говорим за хигиена на четенето, не забравяйте, че форматирането на текста е почти толкова важно, колкото съдържанието му. 

Когато публикувате текст онлайн, има няколко основни правила, които е добре да спазвате. 

  1. Не прекалявайте с дължината. LinkedIn Publisher дава възможност за публикуване на по-дълги и задълбочени статии, но не забравяйте, че все пак се намирате в социална мрежа. Стремете се текстът ви да не надхвърля 1000 думи. Ако това се случи, можете да изведете най-важното в статията си, а към подробностите да оставите линк в края на текста. 
  2. Дайте възможност на текста “да диша”. Използвайте вътрешни заглавия, по-кратки параграфи и списъци. 
  3. Подчертайте ключовите думи в текста. 
  4. Не подценявайте силата на мултимедията. Изберете подходящите снимки, таблици и видеа, с които да подчертаете посланията си и редувайте текстовете с подходящи визуални материали.

Как да вградим мултимедийно съдържание в статиите си?

  • Снимки и изображения

Изберете бутона Add Multimedia, който се появява в началото на всеки абзац. От изскачащото меню изберете иконката за изображения и можете да изберете изображение от вашия компютър. Допустимият размер за изображения е 10 MB, а форматите, които платформата поддържа, са JPG, PNG и статичен GIF. След като веднъж сте качили своето изображение, можете да променяте позицията му или да добавите описателен текст. 

  • Видео

Има две възможности да добавите видео към своята Linkedin статия. Единият вариант е от бутона за Embed в най-горната лента и добавяте линк към видеото си в полетата в изскачащото меню или (както при добавянето на изображение) да използвате бутона Add Multimedia. LinkedIn поддържа видеосподеляне от редица платформи, сред които YouTube, SlideShare, TED, Getty, Vimeo, Vine, Lifestream и други. 

Можете да добавяте още презентации, да ембедвате съдържание от други социални мрежи като Twitter или Instagram или да създавате миксове от различни формати. Заради ограниченията за публичност обаче не можете да вграждате други LinkedIn статии. 

В края на статията си, когато вече се предполага, че сте спечелили доверието на аудиторията със своите задълбочени познания, можете да ги поканите да ви последват, да разгледат сайта ви или да се абонират за вашия бюлетин. 

3 неща, които да направим преди да натиснем бутона Publish

  1. Огледайте още веднъж текста си за грешки, форматиране и други. 
  2. Подгответе кратък текст, с който да го споделите и който съдържа ангажиращ призив за действие към контактите ви, например да споделят своето мнение по темата в коментар. 
  3. Не забравяйте да включите поне три тематични хаштага! 
  4. (Бонус) Останете онлайн след публикуването, за да можете бързо и динамично да отговорите на първите коментари

BM съвет: След като се публикували статията си в LinkedIn, не забравяйте да я добавите във Featured секцията в профила си. Така всеки потенциален нов контакт, който попадне на вашия профил ще види и тази публикация. 

Статиите са един по-сложните формати не само в LinkedIn, но и когато става дума за подготовка на съдържание изобщо. Планирането и подготовката са най-добрите ви приятели.  Не чакайте да ви споходи “муза за писане”. Музите са непостоянни създания, а това не е качество, което ценим в бизнес партньорите си. Направете си план, подберете теми и отделете време за проучване, писане и подготовка на материалите.  Идеи за публикации може да почерпите от общуването с контактите ви и статистиките от вече публикуваните от вас статии.

Усилието си струва, защото съдържанието на подобен тип материали е с по-дълъг живот и може да бъде припомняно многократно. Форматът ви позволява да контролирате с кого споделяте – може да бъде ограничен само до контактите ви или до всички потребители на платформата. 

Прочетете още:

Как да оптимизираме съдържанието на LinkedIn страницата си с данните от Page Analytics

Как да развиваме страницата си с календар на публикациите

Как да създаваме съдържание за страниците в LinkedIn с Content Suggestions

Получавайте още интересни материали, свързани с LinkedIn, маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за бюлетинa на BookMark 👉 тук.