Как да създадем въздействащ текст в Instagram

Posted on: февруари 19, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Как да създадем въздействащ текст в Instagram

Изписала три реда с хаштагове, а една дума не може да каже… – колко често се е случвало да видим това като коментар или картинка в социалните мрежи? Милa Ташева ви разказа за използването на хаштаговете в Instagram тук. Те са безспорно полезни, но текстът, с който придружаваме своите снимки, има също толкова голямо значение.

Instagram е платформа, ориентирана главно към визуалното съдържание – споделянето на снимки и кратки видеоклипове. Въпреки това текстовете под снимките, или т.нар. копита, имат огромна сила. С тях можете да изразите позиция, да подтикнете аудиторията си към действие или да споделите емоция. Това са основните функции на едно описание под снимка.

Добрият копирайтър знае, че за да бъде ефективен един текст, той трябва да бъде ясен, кратък, естетически и езиково издържан.

Времето, което отделяме като потребители на съдържание в социалните мрежи, и концентрацията ни са ограничени. Ако искаме някой да обърне внимание на посланието, което сме отправили, то описанието трябва да е достатъчно силно и интригуващо, за да се пребори за това внимание.

Instagram ни позволява да използваме до 2200 знака. Много инфлуенсъри максимизират използването им, за да придават на публикациите си характер на мини блог постове. Често това се случва под формата на тагове с въпроси (ревю в пет въпроса) или “списъци” (които понякога наричаме и листикъли). И двата формата са подходящи за целите на инфлуенсърите – популяризиране на кампании или продукти, споделяне на позиция.

А останалите потребители? Магията на копирайтинга работи не само за инфлуенсърите! Личните профили в социалните мрежи са превърнати в своеобразна визитна картичка на всеки от нас. Осъзнаваме или не, доста често ни преценяват или преценяваме някого по неговото онлайн присъствие.

От текста под снимките на някого можеш да разбереш много, затова той трябва да бъде внимателно куриран.

Как бихме могли да създадем такъв кратък текст?

Има няколко златни правила, които ще споделим с вас.

1. Емоция, позиция или призив

Изберете какво искате да споделите – дали искате да предадете емоция, дали искате да изразите своята позиция по даден въпрос или да призовете аудиторията си към дадено действие (терминът, който вероятно често срещате дори в български текстове, е call to action – CTA). Фокусирайте се върху целта си и изразете това с текста.

2. Кратък и подреден текст

Колкото по-дълъг е един пост, толкова по-малък е шансът той да бъде прочетен. Ако описанието на ъпдейта ви прилича на параграф от “Война и мир”, то няма да заинтригува много хора. Споделете своите мисли кратко и точно.

3. Яснота

Още в първите редове, преди потребителят да е натиснал бутона “покажи още”, смисълът на копито трябва да бъде ясно изразен.

Дали преди “прочети още” изречението трябва да бъде завършено, или може да бъде разделено в своята среда?

Две са мненията по въпроса. Възможно е при завършено изречение потребителят да реши, че това е всичко, което имате да споделите, и да не погледне текста надолу. Ако изречението обаче не е довършено, повече от ясно е, че текстът продължава надолу. Изборът е ваш.

4. Визуално оформление

В Instagram, макар и трудно, използването на някои специфични средства за оформление на текст с различни шрифтове е възможно. Това отнема повече време, изисква работа извън приложението и невинаги е ефективно.

Платформата разполага с достатъчно други възможности за оформление на текста и подреждането му по атрактивен начин, използвайки емоджита, знаци и празни редове.

😋 Емоджита – носят цвят в текста и помагат той да се раздели, да бъде по-видим.
📋 Празни редове – верен съюзник в обособяването на тематични параграфи.
🔣 Знаци – пълен ред от непрекъснати долни черти, конструкции от точки, булети – всичко това прави поста по-лесен за четене.

5. Граматика и пунктуация

Нито добре съчиненият текст, нито доброто му оформление могат да “извинят” един пост от неговите граматически и пунктуационни грешки. Често, когато пишем от телефон, той автоматично променя думите или самите ние пропускаме знаци. Лесно можем да избегнем това, ако напишем копито си предварително на друго устройство – например лаптоп.

Стойността, която един пост носи за публиката ни, е от първостепенно значение. В основата на споделянето на съдържанието е неговата насоченост към другите, били те наши приятели или хора извън близкия ни кръг. За хората, които ще го видят, споделеното трябва да носи някаква добавена стойност, била тя и само една усмивка.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇