Как да развиваме страницата си с календар на публикациите

Posted on: септември 29, 2020 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Как да развиваме страницата си с календар на публикациите

Всяка сряда на страницата на BookMark в LinkedIn публикуваме анкета, в която можете да изберете темата на следващата статия в блога ни. Миналата седмица най-много от вас гласуваха за календар на публикациите в социалните мрежи (Social Media Calendar), а днес ще ви разкажем повече за този полезен инструмент и как той може да ви помогне да развиете своята фирмена страница в LinkedIn, а също и в други социални мрежи като Facebook и Instagram.

В статията ни за създаване на съдържание за страниците в LinkedIn с Content Suggestions споменахме, че една фирмена страница трябва да се отличава със своето съдържание, а най-верен съюзник в неговото планиране е именно календарът на публикациите. 

Какво е календар на публикациите?

Календарът на публикациите събира, организира и визуализира съдържанието, което ще бъде публикувано седмици и дори месеци напред, давайки широк поглед върху присъствието в социалните мрежи. Спокойно можем да го наречем “Календар на успеха”, защото изготвянето и правилното му използване носят изключителни ползи както за фирмени страници, така и за лични профили. 

Календарът на съдържанието е важна част и от обученията, които в BookMark правим за корпоративни клиенти и отделни професионалисти

Защо планирането на съдържание е толкова важно и ефективно? 

Планирането на публикации дава възможност да повишим тяхното качество. Също като професионалистите, които осъществяват нетуъркинг в реалния свят, за да подсигурим успеха си в дигиталния, разчитаме на изграждането на връзки с други акаунти (нашата аудитория), активното участие в живота в социалните мрежи (чрез интригуващи публикации, иницииране на дискусии, предоставяне на полезно съдържание) и запомняща се визия. Всеки от тези елементи изисква време за създаване и обмисляне, а понякога и координация между различни звена в екипа – копирайт, дизайн, бранд мениджър. Изготвянето на предварителен план за съдържанието, което ще бъде публикувано, осигурява възможност за неговото създаване и обмисляне.

Наличието на планирано съдържание носи и спокойствие на екипа, че има достатъчно време, за да експериментира и съответно да валидира нови формати и да създава по-интересни публикации.

Календарът осигурява постоянен поток от съдържание в страницата. Тази регулярност дава увереност на аудиторията, че страницата е активна, а компанията има интерес да се свързва със своята аудитория и да се развива заедно с нея. 

Редовните публикации предоставят възможност за адекватно измерване на сходни параметри. Лесно можем да сравним успеха им и да разберем кога сме заинтригували аудиторията си, кои са темите, които я вълнуват, кой е предпочитаният формат за представяне на информация.

Не на последно място – доверието! Календарът за съдържанието създава ред в комуникацията, осигурявайки цикличност на типовете съдържание, и по този начин създава усещане за спокойствие и доверие у последователите на бранда. Те знаят, че всяка седмица в уречения час ще могат да получат още от съдържанието, което им харесва – точно както след това са сигурни, че ще получат същото качество от продукта, който компанията предлага.

Как да създадем свой календар на публикациите?

Можем да създаваме такива планирания в специални приложения като Buffer, AgoraPulse, Social Pilot, Hootsuite, както и да използваме и споделени документи и таблици, в които да работим екипно. 

Това ни позволява да направим планирането балансирано по теми и формати, но и дава лесен достъп за редакция и споменатата възможност за координиране между различните хора, работещи по планирането на съдържание. 

Как да организираме нашия календар на публикациите? 

Дата и час на публикуване

Основната функция на календара на публикациите е да организира съдържанието и да го разпределя по дни, часове и социални мрежи. 

Успехът на една публикация зависи до голяма степен от времето, в което ѝ даваме живот. Дните и часовете, които са подходящи за споделяне, се влияят от глобалните тенденции за ангажираност на потребителите на социалните мрежи, но и от спецификите на аудиторията. Добре е да тестваме различни часови зони, за да открием най-подходящото време. 

Редица платформи, включително споменатите малко по-нагоре, могат да бъдат от полза за организирането на съдържанието в планирани публикации, които да се споделят автоматично по предварително зададени параметри – дата, час, повторяемост. Те могат да бъдат полезни и за ефективното следене на реакциите на аудиторията, интереса към публикациите и страницата.

Социална мрежа

Важно е съдържанието, което публикуваме в различните социални мрежи, да бъде съобразено особеностите на дизайна, спецификите на аудиторията и поддържаните от платформата формати. 

BM съвет: Избягвайте да дублирате съдържание в различните социални мрежи в един и същи ден. 

Рубрика 

Рубриките са чудесен начин за изграждане на лоялна аудитория, която да следи страницата в очакване на съдържанието. В тях можем да обединяваме широка гама постове, свързани с обща тематика, общ формат, дори общ автор. Важно е създадените рубрики да представят компанията пълноценно.

BM съвет: Предоставянето на самостоятелни рубрики на членове на екипа увеличава тяхната обвързаност с фирмената страница. Изготвянето на материал за рубрика може да се поверява и на ротационен принцип в екипа, насърчавайки креативността и инициативността на авторите. Този подход е част от нашата корпоративна култура и може да се види най-ясно в седмичния ни бюлетин LinkedLetter

Формат

Когато говорихме за фирмените страници в LinkedIn и съдържанието, което можем да публикуваме там, споменахме, че много от публикациите, които създаваме за сайта на компанията, можем да пренесем в социалните мрежи. Колкото повече формати използваме, за да представяме създаденото от нас съдържание, толкова по-наситен е нашият календар и по-интересна страницата. 

Така можем да трансформираме текст от блога в публикация със споделяне на линк, след това в карусел, LinkedIn Article, кратко видео или инфографика. Благодарение на планирането в календара на публикациите за седмици напред, съдържанието и форматите могат да се редуват – сигурни сме, че не искате да отегчавате аудиторията си. 

Успехът на една фирмена страница зависи от участието на целия екип на компанията. Независимо дали един или няколко души работят по изготвянето на нейния календар на публикациите, ангажираността на служителите със съдържанието, което компанията споделя, дава допълнителна сила на публикациите. 

Можете да ползвате нашия безплатен темплейт за календар на съдържанието за социални мрежи – нужно е само да свалите файла или да направите копие в своя Google Drive. Разгледайте го на този линк.