Кратък наръчник за успешен Instagram Live – част 2

Posted on: май 7, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Кратък наръчник за успешен Instagram Live – част 2

Като следствие от социалната дистанция и преминаването към дистанционно обучение и работа, начинът, по който използваме интернет, се променя. В своя статия за The New York Times Ела Коузи споделя данни за ръста в потреблението на платформи, които ни позволяват да се свързваме и общуваме активно с колеги и приятели. Не само платформи като Zoom и Google Classroom се радват на повече внимание, но и стрийминг услуги, които задоволяват потребността ни от пасивно общуване, предоставяйки филми и предавания на живо.

Живите предавания, които са възможни в Instagram и Facebook, попадат в златната среда, комбинирайки възможността да общуваме активно и пасивно. Instagram Live предоставя лесен и ефективен начин за връзка с вашите последователи в социалната мрежа. Те могат да участват в предаването като зрители, могат да задават въпроси, а могат и директно да се присъединят към вашия Instagram Live.

В първата част на Кратък наръчник за успешен Instagram Live ви разказахме повече за възможностите, които приложението предлага, и за техническата подготовка за провеждането на един успешен Live. Част втора посвещаваме на провеждането и правилната комуникация на събитието преди и след него.

1. Подготовка

За да бъде успешен един Instagram Live, той трябва да бъде гледан. Това означава, че нашите последователи трябва да бъдат предварително информирани за събитието и да го очакват.

Можем да направим това като публикуваме Story, снимка или текст, в който разказваме за плановете си. В Story можем да поставим и обратен брояч, който да отчита времето до събитието. Така нашите последователи могат да планират времето си, за да могат да се включат активно.

BookMarkTip: Комбинацията от трите – Story, снимка и подходящ текст, разпределени в подходящи интервали, дава най-добри резултати.

Друг начин, по който можем да ангажираме аудиторията си с предаването, е отварянето на кутия за въпроси. Стикерът “Въпроси” позволява на последователите ни да изпратят въпроси към нас преди провеждането на Live. Това ги мотивира да гледат предаването на живо или на запис, за да чуят отговорите на своите въпроси.

2. Тест

Instagram Live са събития и като всички събития, те също имат нужда от своеобразна “генерална репетиция”. Тестовете са изключително важни, защото осигуряват спокойствие и възможност за коригиране на технически проблеми.

3. Начало

Приложението има нужда от малко време, за да изпрати известия до последователите ни, че сме стартирали своето живо предаване. Добре е да изчакаме няколко минути преди да започнем да разказваме за целта и програмата на нашия Live.

Instagram Live вече не е запазен само за мобилната версия на приложението. Когато използваме десктоп версията, можем да вземем и линк към предаването, който да споделим в друга социална мрежа или лично съобщение.

4. Включване на хора. Общи Instagram Live

Към момента общите живи предавания в Instagram могат да включват само два акаунта. Гостуващи акаунти могат да се сменят, позволявайки на повече хора да се включат на живо. Последователите и на двата участващи акаунта получават известие за провеждането му.

Създателите на Instagram обещават, че скоро ще разширят формата и Instagram Live ще се доближи до възможностите, които предлагат Facebook Chatrooms.

5. Коментари

Реакции и коментари в реално време можем да получаваме от акаунтите, които гледат. За разлика от Facebook Live, Instagram Live дава възможност само за една реакция – изпращане на сърчица. Това е отражение на политиката за стимулиране на позитивните послания на платформата.

Благодарение на коментарите, които се визуализират в долната част на екрана, можем да отговаряме на въпроси, зададени по време на предаването.

6. Изтегляне на предаването и използване отново.

Продължителността на един Instagram Live може да бъде до час. След изтичането на 60 минути от започването му, приложението автоматично прекратява предаването. Негов запис може да бъде запазен в профила за 24 часа или изтеглен на устройството чрез бутон и споделен в IGTV, където максималната продължителност на видео също е един час.

Провеждането на Instagram Live помага да се сближим с последователите си и се разпознава като положително действие от алгоритма на приложението. Разбира се, не бива да злоупотребяваме с вниманието на хората, които ни гледат. В рамките на нашите предавания е добре да се стремим да им предоставяме качествено съдържание, но и да не забравяме да се забавляваме!

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇