Кратък наръчник за успешен Instagram Live – част 1

Posted on: April 6, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Кратък наръчник за успешен Instagram Live – част 1

Извънредната ситуация подтикна много компании да обърнат по-сериозно внимание на своето дигитално съдържание.

BookMarkTip: Присъствието в социалните мрежи никога не бива да бъде самоцелно, а съдържанието, което публикуваме, трябва да бъде съобразено с аудиторията и нейните нужди.

През последните седмици връзката и възможността за пряко общуване с клиенти, което е ключово за бизнеса на много компании, са затруднени. Това е и причината все повече мениджъри, създатели на произведения, артисти и бранд посланици да се обръщат към инструменти като Instagram Live.

Instagram Live позволява осъществяването на излъчване на живо (стрийминг) и чат в реално време с акаунти извън последователите ни. Единственото ограничение, което платформата налага, е дължината на предаването – 60 минути. След изтичането им потребителите могат да започнат нов Live. Така проведеното предаване може да бъде запазено в профила до 24 часа и, разбира се, свалено като видео. Instagram Live позволява участието на до два акаунта едновременно в едно и също предаване, а алгоритъмът в платформата поощрява потребители, които регулярно използват форма̀та. Приложението изпраща push известия на всеки от последователите на провеждащите или участващите в Instagram Live акаунти и ги извежда на първо място в Story лентата със специален стикер.

Страхотно, нали?

Макар да звучи доста лесно, провеждането на Instagram Live е задача, която затруднява и дори плаши много потребители. Затова създадохме и този кратък наръчник за успешен Instagram Live. В първата му част ще ви разкажем как да се подготвите технически, а във втората – как да осигурите добър reach, да постигнете целите си и да използвате максимално много от възможностите, които плаформата предлага.

Техническата подготовка е първата стъпка, която много потребители пропускат. Тя включва избор на подходяща обстановка, техника и, разбира се, правилно подгряване на аудиторията.

1. Обстановка

Един Live трябва да бъде на първо място приятен за гледане. Можем да постигнем това, като отделим време и положим усилия за добрата обстановка, в която да го проведем. Около нас не трябва да бъде шумно, нужна е и подходяща светлина. Когато избираме облеклото си, добре е да спазваме някои основни правила – без ярки цветове, без дрехи с десени на точки, райета или ромбове, без аксесоари, които биха разсейвали зрителите.

2. Техника

Instagram Live работи с мобилната версия на приложението. Добре е да използваме предната камера на телефона си, за да можем лесно да управляваме коментарите и да включваме гости. Когато избираме как да позиционираме тялото, си трябва да помним, че не бива да бъдем прекалено близо до камерата, но и не бива да оставяме големи части от екрана празни.

BookMarkTip: Важно е и да не забравяме, че трябва да гледаме в камерата, а не собственото си изображение.

Коментарите, които зрителите изпращат, се визуализират в долната част на екрана. Това е още нещо, на което трябва да обърнем внимание, когато позиционираме себе си и предметите около нас.

Устройството, което използваме, трябва да бъде добре заредено и с изключен звук. Най-добре e то да бъде в “самолетен режим” и свързано със стабилна Wi-Fi мрежа. Можем да използваме статив, за да поставим телефона вертикално и без да покриваме микрофоните му.

BookMarkTip: Слушалките с отделен микрофон не са задължителни, но ги препоръчваме.

3. Подгряване на аудиторията

За да бъде един Live успешен, той трябва да има публика. Трябва да предупредим последователите си предварително, за да могат те активно да участват. Можем да направим това с Instagram Story, пост с картинка или с описание в снимка. Когато създаваме последното, не бива да забравяме и насоките за писане на въздействащ текст в Instagram.

Очаквайте следващата част, в която ще ви разкажем за това как да планирате съдържанието на своето предаване, да достигнете до повече акаунти и да ги ангажирате.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇