Фирмената страница в LinkedIn – огледало на ценностите и идеалите

Posted on: February 11, 2020 Posted by: Теодора Рафаилова Comments: 0

Фирмената страница в LinkedIn – огледало на ценностите и идеалите

Всяка разрастваща се компания рано или късно се изправя пред нуждата от нови кадри. Оглеждаме се не просто за служители, а за хора, чиито работна етика и умения биха резонирали с тези на организацията. За да привлечем правилните хора, за да мотивираме добри професионалисти да станат част от екипа ни, трябва да позиционираме компанията си и нейните идеали – ценности, мисия и визия – правилно.

Стремежът към оптимално налагането на компания като надежден партньор и работодател е есенцията на изграждането на работодателската марка (employer branding). А един от най-добрите начини това да бъде правено е чрез разказването на истории от и за компанията. Тук няма как да не обърнем поглед към LinkedIn, платформата, обединяваща широк кръг от професионалисти, потенциални работодатели, клиенти и кандидати, около идеята за споделяне на експертни знания и прогресивно развитие.

Когато говорим за разпространение на корпоративно съдържание в професионалната мрежа, основната функционалност са фирмените страници (Company Pages). Там можем да споделяме текстови публикации и статии, линкове, видеа, PDF-документи и анкети. Всяка фирмена страница трябва да се отличава със своето съдържание, което може да бъде създавано и с помощта на Content Suggestions, организирано в календар на публикациите и оптимизирано с данните от Page Analytics.

BMTip 2022: Насърчете служителите си да използват My Company Tab. Тази полезна функция на LinkedIn страниците позволява предварително куриране на съдържание от администратор. Служителите могат директно да го споделят, популяризирайки компанията.

Дали обаче “корпоративен” означава “скучен”? Почти никога. И за да се уверите сами, нека видим

какво е съдържанието, което можем да създаваме и публикуваме в корпоративната си страница в LinkedIn!
  • Статии, споделящи добри лидерски практики

Добрите лидери не просто водят своя екип, те го изграждат, обучават и насърчават. Споделяйки своите добри практики под формата на кратки статии, можете да предадете своите идеали и идеи за корпоративна култура. Това е идеален начин и за позициониране на мениджмънта на компанията през лидерство на мисълта. (Тук можете да направите изключение и текстовете да бъдат публикувани първо в техните лични профили като статии и след това да бъдат споделени на страницата)

  • Съвети за успешно кариерно развитие. Това могат да бъдат материали под формата на списъци със съвети (listicles) в корпоративния блог, съдържащи есенцията на години опит в бизнеса.
  • Статии с експертни мнения и коментари. Мястото за позициониране на експертите в компанията – ако разполагате с “отбор” от поне трима специалисти, които да споделят своите познания и да анализират глобалните тенденции, то имате сериозно предимство пред конкурентите.
  • Новини от сектора. Всичко ново около бизнес сегмента, което може да намери място тук. Разбира се, при всяко подобно споделяне трябва да се добавя стойност, било то с коментар или кратка история на компанията, свързана с конкретния казус или явление.
  • Животът в нашата компания – Един страхотен екип! Разказвайте повече за корпоративната култура, средата на работа в компанията, общочовешките ценности на екипа. Тук можете да добавите информация за каузи или благотворителни инициативи, които компанията подкрепя.

BMTip: Превърнете това в седмична рубрика, дайте ѝ запомнящо се име и публикувайте наистина редовно. Тя би била още един чудесен начин да разказвате за хората в компанията.

  • Мнения от служители. Това могат да бъдат разкази на служители за кариерния път, довел ги до компанията, за влиянието на работата и екипа върху професионалната им квалификация и себеуважение. Служителите могат да споделят съвети към други професионалисти и своето виждане за развитието на компанията.
  • Новини от компанията. Тук е мястото за статии, свързани с нови продукти или услуги, които компанията предлага, с промени в екипа и дори корпоративната структура. Всеки спечелен приз или отличие за компанията може да намери място тук.
  • Полезно за читателите съдържание. Всяко съдържание, което е интересно за екипа, би било интересно и за бъдещите негови членове.

BMTip: Голяма част от съдържанието, което можем да публикуваме в LinkedIn, е вече създадено и налично в сайта на компанията ни. Реално извършваме едно своеобразно рециклиране на съдържание, давайки му нов облик и насочвайки го към по-отбрана аудитория, до която вероятно не сме достигнали при предишните споделяния. 

Компаниите, също като хората, които работят в тях, са социални същества. Те имат своите приятели, верни партньори и лоялни клиенти. Създавайте разнообразно съдържание за страницата на своята компания, предизвиквайте дискусии и не пропускайте да отговаряте на всеки коментар, който получите.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇