#BookMarkThis: Издателство “Мармот”

Posted on: April 3, 2020 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

#BookMarkThis: Издателство “Мармот”

Отдавна не сме ви разказвали за нашите партньори… Днес е ред да ви представим издателство “Мармот”! Прочетете статията до нейния край, защото там ще намерите какво споделят основателите на издателството.

“Мармот” е семейно издателство, създадено през 2018 г. от българските детски писатели Радостина Николова и Андрей Михов.

Екипът на издателството вярва, че книгите са корабът, който може да отведе едно дете далеч в непознатото и напред в бъдещето, да му достави удоволствие в настоящето.  За тях магията на книгоиздаването започва през 2013 г. с издаването на първата книга от поредицата “Приключенията на мотовете”. Пет години по-късно и като подарък за своя рожден ден, мотовете получават нов дом – създадено е издателство “Мармот”!

Книгите на издателството и Радостина Николова се радват на топло посрещане от публиката. Историята на чудатото еленче с един род Вундаба от “Моите красиви рога” и книгата “Кико без крила”, както и първата книжка в поредицата “Приключенията на мотовете: Здравей, ново утре!”, са носители на Националната награда “Бисерче вълшебно”. Това е първата българска награда за съвременни детски книги, в която гласуват само деца. Тази година цели три са номинираните заглавия от каталога на издателството, а две от тях – “Приключенията на мотовете: Вълшебникът се смее последен” и “Шантавùя до шия” са от Радостина Николова.

Освен книги, написани от двамата си съоснователи, “Мармот” издава съвременна художествена литература от български и чуждестранни автори като Лори Никълъс, Пола Шер и Стан Мак. С подчертан интерес към картинните книги и красивите илюстрации, Радостина Николова и Андрей Михов внимателно избират заглавията, които публикуват, и илюстраторите, на които поверяват героите си. Пример за това е картинната книга “Кой вдига врява?”, която е и третата номинация на издателството в “Бисерче вълшебно” за 2020 г.

В началото на април още една картинна книга ще бъде добавена към портфолиото на издателството. “Слончето, което искаше да лети” и талантливата българска художничка Лилия Дворянова обещават да завладеят читателските сърца със своята “парцалена история с различни краища”. Дебютиращата авторка ще бъде и първият български автор, освен Радостина Николова и Андрей Михов, който ще бъде издаден от “Мармот”.

През 2018 г. пухкавите мотове – любимите герои на децата, стигат и до Китай, където се продават над 50 хиляди от книжките с приключения. В началото на март мотовете покориха и българското Viber пространство! Със собствен стикер пакет и общност Мукс, Пагу и компания пренесоха магията на Мотилия и духа на издателството още по-близо до своите почитатели.

Стикерите са дело на илюстраторката Мелина-Елина Бондокова, която дава образите на всички герои от поредицата, а изтеглянето им води към Viber общността “Мармот”, която вече надхвърля 59 хиляди членове. От издателството създават и колекция от значки, чаши и тениски с образите на любимите мотове, която може да бъде намерена на сайта им.

Попитахме Радостина и Андрей какви са целите, които са си поставили в социалните мрежи. Ето какво ни отговориха:

“Като писатели и издатели за нас връзката с читателите е на първо място. Използваме всички канали в социалните ни мрежи да бъдем максимално близо до нашите приятели, а в групата на издателството дори се допитваме до тяхното мнение за всичко, за което се колебаем. Обсъждаме корици, споделяме откъси, търсим обратната им връзка. За нас общуването с почитателите ни в социалните мрежи е точно толкова важно, колкото срещите, които провеждаме с деца на живо, защото това гради доверие и близост. А те са изключително важни в работата ни, ако искаме да пишем и издаваме книгите, с които децата израстват мечтатели.”

Уебсайт: marmot-books.com
Facebook страница: facebook.com/marmotbooks
Facebook група: facebook.com/groups/MarmotBooks/
Instagram: @marmotbooks
А отскоро и във Viber!