5 формата за съдържание по време на локдаун

Posted on: November 26, 2020 Posted by: Милена Ташева Comments: 0

5 формата за съдържание по време на локдаун

COVID-19 промени света, който познаваме. В края на ноември 2019 не сме си представяли, че година по-късно ще се готвим не за натоварен и празничен декември, а за второ поред затваряне на държавата. Този път то е по-скоро очаквано и бизнесът няма оправдание да е неподготвен (държавата също, но това е отделна тема). В тази статия ще намерите пет идеи за разнообразни формати, които може да използвате по време на локдаун, както за да не губите връзка с досегашните си клиенти и партньори, така и за привличане на нови. 

Live stream в социалните мрежи 

Още по време на първото затваряне у дома през пролетта стана ясно, че live stream форматите отдавна не са само за забавление. Почти всички социални мрежи позволяват лесен и сравнително достъпен начин за живо излъчване, което доведе и до изключително голямо разнообразие от съдържание, споделяно по този начин – от музикални изпълнения до онлайн уроци, бизнес семинари и дори политически събития. Само Facebook отчита над 50% ръст в гледането на излъчвания на живо в платформата oт февруари до март 2020 г

За съжаление, LinkedIn Live все още не е достъпен за всички потребители, а само за избрани организации и инфлуенсъри. LinkedIn общността с нетърпение очаква отварянето на тази функционалност за всички заради потенциала за ангажиране на огромна аудитория от професионалисти. 

Как да ни забележат в цялото това разнообразие?

Преди всичко, споделяйте полезно съдържание. Не заставайте пред камерата без концепция и поне скелет на “предаването” си. Помислете какво може да споделите с аудиторията си, което да е полезно, интересно и да помогне за развитието на вашия бранд, задържането на досегашните ви последователи и привличане на нови. 

Един от “златните стандарти” на форматите на живо е експертният разговор със специалист по актуална тема. В началото на предишния локдаун организирахме онлайн разговори с клиничния психолог д-р Светлозар Василев, посветен на психологическите изпитания, пред които сме изправени в условията на изолация, и как да се справим с тях, и със специалиста по дистанционна работа и продуктивност Силвина Фурнаджиева. И двата разговора предизвикаха гледащите да се включат активно в разговора, да коментират и да задават въпроси. Какъв специалист ще поканите и каква ще е темата на вашия разговор зависи от сферата на бизнеса ви. Ако гостът ви е разпознаваемо лице, свързано с вашия бранд, още по-добре. 

Не се колебайте да споделяте професионално know-how, съвети и уроци – това не е “издаване на търговски тайни”, както се страхуват някои по-консервативни мениджъри, а начин да се позиционирате като лидери на мисълта във вашата сфера. Използвайте празните офиси, за да “разходите” аудиторията си из щаб квартирата на вашата компания или да покажете мерките, които се спазват при производство във вашата фабрика.

И не на последно място – не подценявайте техническото качество на своето съдържание. Наистина, снимането от ръка изглежда автентично, но… лошата светлина и звук могат да съсипят и най-добрата идея. Обърнете внимание на детайли като светлина и декор и инвестирайте в статив или стойка за устройството, с което снимате. 

Подкаст

“Аудито е новото видео” е също толкова актуално, колкото преди беше “бъдещето е в интернет”. И интернет, и аудиоформатите са тук и ако не се възползвате от тяхната сила, губите и вие, и брандът ви. Според проучване на Edison Research броят на слушащите подкасти в САЩ се е увеличил с 37,5% за три години, а през 2020 година 55% от американците са слушали поне един епизод на подкаст. 

Също като с живите излъчвания, подкастът може да бъде с разнообразно съдържание, чийто подбор зависи само от вас и вашата креативност. Това е добър начин да запознаете аудиторията с екипа на вашата компания, защото премахва смущаването от камера и дори по-срамежливите колеги са по-склонни да се включват в подобни начинания. Можете да направите следващата крачка и да представите клиенти и партньори, с които взаимно си помагате. Разказвайте истории – от офиса (физически или дистанционен), от различни професионални събития и най-вече – разказвайте историите на своите клиенти и партньори.

Уебинар 

Самият формат на уебинара предполага по-точно прецизиране на темата и по-задълбочено навлизане в нея. Тук “забавната част” отстъпва място на практически съвети и насоки, представяне на продукти, консултации и задълбочени разговори с експерти. Такъв пример е поредицата от уебинари Forbes Live!, която сп. Forbes България стартира през април. Всеки от панелите събира на едно място топ експерти от различни сфери на бизнеса, за да споделят опита, предизвикателствата и уроците, получени по време на кризата. 

В повечето случаи, уебинарът е формат, който изисква предварителна регистрация и като такъв е чудесен начин за намиране на нови възможности за бизнес и потенциални партньори и клиенти. 

Друг формат, който може да ви помогне за lead generation в сложната ситуация, в която се намираме, е 

White paper 

Малко по-консервативен формат, white paper документите дават задълбочен поглед към определен проблем и са източник на полезни данни, добри практики и решения. 

Не всеки документ с корпоративен шрифт и снимки е white paper. Те изискват повече време за проучване, обобщаване и анализ на данните, но носят и повече добавена стойност. 

Съдържанието на този тип документи варира според индустрията, но сред темите, които винаги се радват на интерес, са обобщаване на тенденциите за определен период и предвиждания за следващия; в по-техническите индустрии white paper докладите се използват за навлизане в дълбочина в спецификите на определен продукт. Един добре подготвен white paper може да бъде безценен източник на информация за редица потенциални партньори, а за създаващата го организация е чудесен начин да се позиционира като лидер в съответната област. 

Email бюлетин

Изграждането на бюлетин не е лесна работа. Това продължава да бъде една от най-личните форми на комуникация с клиенти и партньори. Не забравяйте, че за да оставят адреса си, хората във вашия списък ценят комуникацията с вас и разчитат, че няма да ги затрупате с безполезна или единствено търговски ориентирана информация. 

Заложете на човешкия фактор. Разкажете на партньорите си какви мерки взимате за безопасността на служителите и продуктите, как се справяте с кризата и какво планирате. Добавете полезна информация и ресурси и ги попитайте от какво имат нужда. 

Всяка криза идва не само с предизвикателства, но и с много възможности. От нашата гъвкавост и адаптивност зависи дали ще ги идентифицираме навреме, за да се възползваме от тях. 

Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇