3 нови функционалности в Instagram

Posted on: май 18, 2020 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

3 нови функционалности в Instagram

Социалната мрежа Instagram е във вихъра си да въвежда нови функционалности в името на удобството на своите потребители и по-ефективното ползване на платформата, особено по време на пандемията от COVID-19. В тази статия ще откриете три новости, за които е добре да се информирате.

Instagram Live – по-бързо и лесно в IGTV

Вече ви представихме нашия Кратък наръчник за успешен Instagram Live (в част 1 и част 2). Време е да ви съобщим и за най-новата възможност на социалната мрежа, от която всеки потребител може да се възползва. А именно – да запазвате вашия Instagram Live директно в IGTV и той да бъде достъпен там постоянно.

Досега излъчванията на живо можеха да бъдат гледани само по времето, в което се предават и 24 часа след това, а неговите организатори можеха да запазят видеото в устройството си като го изтеглят. След това ръчно да го качат наново като клип в IGTV. Сега вече можете да изпращате видеото директно към IGTV, като освен значително улеснение, новостта дава някои допълнителни ползи, а също и допринася за развитието на IGTV платформата.

Така можете по-лесно да надграждате съдържанието си в IGTV и да му придавате повече стойност.

Съществуват и известни ограничения на новата функционалност.

  • Харесванията и коментарите от живото излъчване не се запазват.
  • Броят на зрителите на видеото също ще започнат от нула при качването в IGTV.
  • Няма да можете да редактирате или изрязвате части от живото предаване преди да го качите в IGTV.

Това, че оригиналните реакции и коментари няма да се виждат във видеото в IGTV, би могло да създаде проблем, особено ако по време на живото излъчване често взаимодействате с вашите зрители. В този случай е добре да обмислите дали да пропуснете да се възползвате от новата функция и да процедирате по стария начин с ръчно сваляне и качване на оригиналното видео.

Instagram – социалната мрежа на позитивните послания

Instagram обяви и нови функционалности, чрез които потребителите могат да управляват негативните коментари и да подчертаят позитивните. Вече можете да определяте кой може да ви отбелязва (тагва) и споменава. Според социалната мрежа тези нови възможности подкрепят борбата с онлайн тормоза.

При iOS е необходимо да кликнете на коментар, след това да изберете “Управление на коментари” (“Manage Comments”) от иконата с точките в горния десен ъгъл. Така ще можете да изберете до 25 коментара и да ги изтриете едновременно. Ако изберете “Още опции” (“More Options”), ще видите възможността да блокирате или ограничите профилите на коментиралите. При Android просто натискате и задържате продължително върху коментар и от иконата с точките избирате дали да блокирате или ограничите потребителя.

Възможността да поставите дадени коментари най-отгоре – Pinned Comments – скоро ще бъде въведена в тестова версия. Идеята е да се насърчи оставянето на позитивни коментари, като част от цялостната концепция на Instagram. Разбира се, не липсва и критика към този подход, тъй като се дава възможност потребителите да създават изкривена реалност, в която различното мнение не се толерира.

Още подкрепа за малкия бизнес

Сред мерките в подкрепа на малкия бизнес Instagram наскоро въведе нов стикер. Стикерът “Подкрепете малкия бизнес” (Support Small Business) позволява на потребителите да отбележат профила на любима марка в своето Story.

Друга нова функционалност е възможността да се предлагат ваучери и услуга за доставка на всякакви продукти чрез стикери в Story-та. Така потребителите могат да подкрепят свой любим местен търговски обект, а собствениците на малък бизнес да продължават да извършват дейността си, докато пандемията продължава.

Тази функционалност обаче все още не е достъпна на територията на България.

Получавайте още интересни материали, свързани с маркетинг и комуникация, директно на електронната си поща! Абонирайте се за нашия бюлетин през формата долу 👇👇👇