Трето представяне на „Христо Стоичков. Историята“ зад граница събра стотици българи в Торонто

Posted on: October 8, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Трето представяне на „Христо Стоичков. Историята“ зад граница събра стотици българи в Торонто

Най-продаваната биография в България за 2018 г. – „Христо Стоичков. Историята“ (изд. „Софтпрес“), достигна и до феновете в Торонто. Легендата на българския футбол Христо Стоичков лично представи биографичната си книга, написана в съавторство с Владимир Памуков, в най-големия канадски град по покана на вестник „Български хоризонти“. Събитието е четиринадесетото поред представяне на книгата, след две изключително успешни турнета в България и две премиери в чужбина – в Лондон и Чикаго.

Срещата в Торонто се проведе в „Парамаунт Ивенспейс“ – една от най-луксозните зали в канадския мегаполис. Освен с бурни овации, Стоичков бе посрещнат и от нашенец, облечен като гвардеец, и момиче в народна носия. Те му поднесоха вино и питка под звуците на българска народна музика.

Камата започна речта си пред феновете с благодарност към хората, помогнали му да стигне там, където е днес, сред които – редом с неговото семейство, треньори, съотборници и съратници – специално място заемат и самите фенове.

„Аз съм щастлив и горд, че от една малка държава сме излезли големи спортисти, защото спортът учи на много неща. Спортът ни учи на това какво е труд и какво е да се уважаваме. Ние доказахме, че една малка държава може да ражда големи спортисти.“

Специални гости от България в канадския град бяха и популярният български актьор и комик Христо Гърбов и театралният и филмов режисьор Иглика Трифонова. Носителят на наградата „Аскер“ представи пред публиката специално подготвен скеч, който приповдигна настроението в залата, а режисьорката развълнува публиката със своята различна филмова гледна точка към таланта и постиженията на неподражаемия футболен гений.

Както гостът, така и домакините имаха подготвени специални подаръци – размениха се не един, а два трофея „Златна обувка“. За Стоичков това е трета поред „Златна обувка“ – точно 25 години след като стана голмайстор №1 на световното първенство САЩ-94. С реплики на приза „Златна топка“ пък се прибраха актьора Христо Гърбов, организаторите: издателят на вестник „Български хоризонти“ Максим Божилов,  Галя и Вальо Борисови и водещите и сценаристки на шоуто Гергана Динева и Лилия Иванова.

Като част от събитието се проведе и викторина с въпроси, отговор на които можеха да дадат само истинските фенове на Камата и челите внимателно неговата биография. Доказалият се като най-голям фен на футболната легенда се оказа очарователната състезателка по плуване Петя Петрова. Тя получи  „Златна обувка“ от Стоичков с автограф.

Срещите на Христо Стоичков с фенове ще продължат и през декември. Преди това Камата, Владимир Памуков и тяхната „Христо Стоичков. Историята“ ще гостуват във Варшава, а през 2020 г. се подготвя събитие и в Барселона. Поради големия читателски интерес „Софтпрес“ подготвя четвърто издание на бестселъровата биография.

Всичко най-важно около биографията на Христо Стоичков може да бъде видяно на специално създадената страница www.soft-press.com/stoichkov/.

„Христо Стоичков. Историята“ се превърна в най-продаваната биография в България през 2018 г. – очаква се до края на годината да достигне 70 000 тираж.

„Софтпрес“ е сред водещите издателства в България, а портфолиото му включва над 1500 заглавия, подбрани така, че да отговарят на мотото „Книги за цялото семейство“.

Снимки от събитието можете да свалите тук.

Допълнителна информация:

Милена Ташева, BookMark
tasheva@soft-press.com
+359 878 889 349