Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера в Бургас по време на фестивала “С книга на плажа”

Posted on: August 12, 2019 Posted by: Диляна Денева Comments: 0

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера в Бургас по време на фестивала “С книга на плажа”

Една от най-очакваните български книги тази есен ще събере над двайсет автори от различни възрасти и техните „Истории от 90-те“. Едноименният сборник със съставител преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева ще излезе през ноември, но вече привлича интереса на читателите онлайн чрез публикуваните кратки откъси. Най-нетърпеливите ще имат възможност да чуят откъси от книгата, които трима от авторите на сборника са записали на видео специално за предпремиерното събитие в Експозиционен център „Флора“ в Бургас.

Събитието ще се проведе във вторник, 13 август, с начален час 19:30 и е част от културната програма на фестивала „С книга на плажа“. В него видео участие ще се вземат живеещата в Париж писателка Велина Минкова, журналистът и музикант Веселин Златков и Борис Ангелов – филолог, човекът, благодарение на когото десетки чужденци говорят чист български език. Те ще прочетат част от историите, които ще видим в антологията, а финален щрих към усещането за 90-те ще добави маестрото на пантомимата Герасим Дишлиев, познат сред приятелите си като Геро. Специален видео поздрав за гостите на събитието в Бургас пък е записала Милена Делева, посланик на българската книга отвъд океана и член на Съвета на директорите на фондация “Елизабет Костова”, също автор в „Истории от 90-те“.

„Истории от 90-те“ ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

„Този сборник ми дава възможност да наредя пъзела на онова десетилетие през литературата – филтърът, през който предпочитам да гледам на живота. Прибавих към собственото си усещане за 90-те думите на хора, с голяма част от които съм преживяла онези години, също и други, които ми е любопитно да чета и слушам, и така се получи една пъстра, чаровна, щура, емоционална панорама на близкото ни минало“, казва Невена Дишлиева-Кръстева.

Ето и имената (по азбучен ред) на всичките 25 автори, които написаха история за сборника: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова.

Корицата на „Истории от 90-те“ е дело на Люба Халева.

Можете да прочетете откъс от сборника в сайта “Аз чета”, който е медиен партньор на събитието. Тази новина и визуални материали можете да свалите тук.

Допълнителна информация:

Диляна Денева

dilyana@bookmark.bg

0899 190 284