Русе припомни на Стоичков някои от най-великите моменти от САЩ ’94, той подари на града специални футболни обувки

Posted on: July 29, 2019 Posted by: Alexander Krastev Comments: 0

Русе припомни на Стоичков някои от най-великите моменти от САЩ ’94, той подари на града специални футболни обувки

Незабравимите мигове от световното първенство в САЩ ’94 си припомниха Христо Стоичков и близо 2000 любители на футбола в зала „Арена Монбат“ в Русе в неделя вечер при представянето на “Христо Стоичков. Историята” (изд. „Софтпрес“). Деца от детските градини в крайдунавския град представиха възстановки на важни голове от американското лято, по време на което Камата стана голмайстор на световното първенство и завоюва Златната топка за най-добър футболист на Европа.

“Надявам се и най-малките да прочетат тази книга, за да разберат защо този голям трофей – Златната топка, днес е в Русе. Вътре сме написали всичко, лесно се чете и е напълно разбираема. И когато я прочетат, се надявам, че един ден един русенец ще докара една такава топка в града”, обърна се към публиката Христо Стоичков преди да започне да раздава автографи върху своята биография.

Това бе последната среща от лятното турне, с което Стоичков представи в шест града книгата, написана в съавторство с родения в Русе спортен журналист Владимир Памуков. И двамата се срещнаха с феновете по покана на Община Русе, Общинска фондация „Русе – Град на Свободния Дух“, със съдействието на „Арена Монбат“.

Като благодарност за топлото домакинство Камата подари на помещаващия се в залата музей на спорта „Луи Айер“ първите футболни обувки, изработени специално за него като професионален играч, екип на „Барселона“, с който е играл по терените в Испания и Европа, както и реплика на Златната топка. Самият Стоичков получи като подарък умален модел на Паметник на Свободата в Русе и футболен екип с номер 8 на елитния „Дунав“.

Олимпийският шампион по борба Валентин Йорданов, волейболната легенда Любо Ганев, най-бързата бяла жена през 80-те Анелия Нунева, ватерполистът Илиян Пенев и редица местни знаменитости също дойдоха в залата, за да уважат единствения български носител на Златната топка.

Всичко най-важно от лятното турне на Христо Стоичков – “25 години от САЩ ’94”, може да бъде видяно на специално създадената страница www.soft-press.com/stoichkov/.

„Христо Стоичков. Историята“ се превърна в най-продаваната биография в България през 2018 г., а от излизането ѝ са продадени общо над 50000 екземпляра. „Софтпрес“ е сред водещите издателства в България, а портфолиото му включва над 1500 заглавия, подбрани така, че да отговарят на мотото „Книги за цялото семейство“.

Снимки от събитието може да изтеглите тук.

Допълнителна информация:

Милена Ташева, BookMark
tasheva@soft-press.com
+359 878 889 349